Potrivit MAEIE, pe 16 martie, Iurie Leancă, viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, a efectuat o vizită de lucru la Bucureşti, la invitaţia omologului său din România. Agenda vizitei a inclus întrevederi cu dl Traian Băsescu, Preşedintele României, Teodor Baconschi, Ministrul Afacerilor Externe al României, cu grupul Ambasadorilor ărilor UE acreditaţi pentru Republica Moldova, cu sediul la Bucureşti, precum şi cu Ambasadorii Ungariei şi Poloniei, ţări care deţin Preşedinţia Consiliului UE în 2011.
În timpul întrevederilor cu Preşedintele Băsescu şi Ministrul Baconschi, Şeful diplomaţiei de la Chişinău a reiterat poziţia autorităţilor moldoveneşti de a dezvolta relaţii de parteneriat consolidat cu România, bazate pe impulsionarea dialogului atât pe linie bilaterală, cât şi în contextul raporturilor moldo-comunitare. Au fost, de asemenea, luate în dezbatere subiecte ce vizează sectorul energetic, avansarea în implementarea proiectelor de interconexiune de energie electrică şi gaze, consolidarea cadrului juridic bilateral, cooperarea culturală, economică şi atragerea investiţiilor româneşti şi internaţionale.
Oficialii au efectuat un schimb de opinii vis-a-vis de organizarea şedinţei comune a celor doua Guverne, precum şi a unui For economic în marja acestui eveniment. Agenda şedinţei ar include efectuarea unui bilanţ al cooperării dintre cele doua state, în contextul aniversării de 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi România, precum şi a perspectivelor colaborării bilaterale pe domenii sectoriale.
În cadrul întrevederii cu Preşedintele României, şeful diplomaţiei de la Chişinău a trecut în revistă ultimele evoluţii interne din ţară după reconstituirea Alianţei pentru Integrare Europeană, menţionând că România va rămâne partenerul fidel al Republicii Moldova, în special în domeniul promovării proiectului european al ţării noastre. Preşedintele Băsescu a reconfirmat angajamentul de a sprijini cu fermitate Guvernul Republicii Moldova în efortul de reformă şi în demersurile de avansare în procesul de integrare europeană.
Apreciind rolul important al României în iniţierea şi co-prezidarea reuniunilor Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, cei doi miniştri de externe au discutat despre perspectivele convocării, în luna aprilie, la Luxemburg, a unei noi reuniuni care ar contribui la promovarea parcursului european al ţării noastre. În particular, Vicepremierul moldovean a invocat importanţa susţinerii aspiraţiilor Republicii Moldova de a avansa în realizarea Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, demararea negocierilor pe marginea DCFTA, aderarea ţării noastre la spaţiul european aviatic comun şi energetic. Şeful diplomaţiei române a reiterat disponibilitatea sprijinului continuu în avansarea dialogului RM-UE și a subliniat disponibilitatea ţării sale de a împărtăşi experienţa în domeniul integrării europene.