Potrivit unui comunicat de presa al PCRM, joi, 17 martie 2011, Vladimir Voronin a avut o întervedere cu reprezentanţii Consiliului Europei şi Comisiei de la Veneţia. Părţile au discutat diverse subiecte ale vieţii social-politice de la Chişinău.
De la bun început, Vladimir Voronin a menţionat faptul că spre mare regret, astăzi, Republica Moldova se confruntă cu aceleaşi probleme ca şi un an în urmă, fie acestea de ordin politic, social sau economic. Referindu-se la problema alegerii şefului statului, Vladimir Voronin a specificat că aceasta poate fi soluţionată cu uşurinţă, dacă din partea liderilor AIE ar exista voinţă politică şi dacă interesele naţionale ar fi puse mai presus decît ambiţiile politice şi economice ale acestora. PCRM a declarat în repetate rînduri că este gata să iniţieze un dialog privind alegerea şefului statului şi că nu a înaintat liderilor AIE careva condiţii de neîndeplinit în acest sens. Toate cerinţele PCRM au avut şi au la bază norma legală, fiind foarte simple: anunţarea datei alegerilor Preşedintelui şi examinarea posibilităţii unei candidaturi la funcţia de şef al statului neafiliată politic, care ar avea susţinerea majorităţii absolute atît a deputaţilor cît şi a societăţii. Aceste cerinţe nu s-au luat în calcul. Iniţiativa legislativă cu privire la termenul de organizare a alegerilor Preşedintelui este ignorată de AIE, cu toate că aceasta vine întru executarea hotărîrii şi adresei Curţii Constituţionale, a conchis Vladimir Voronin.
De asemenea, Preşedintele PCRM a menţionat faptul că în prezent se aud tot mai des voci despre modificarea Constituţiei pentru a depăşi criza politică, chiar prin adoptarea unei noi Constituţii, inclusiv prin organizarea unui referendum. Se intenţionează de a modifica Constituţia prin lege organică, se încearcă a găsi şi alte căi ilegale. Vladimir Voronin, a amintit că PCRM a fost gata anul trecut să modifice Constituţia pentru a depăşi criza politică, dar guvernarea a refuzat propunerea şi a organizat un referendum anticonstituţional. Preşedintele PCRM a menţionat că şeful statului trebuie ales de majoritatea absolută a deputaţilor şi PCRM e gata să voteze dacă va fi un numitor comun şi voinţă politică de a respecta inclusiv interesele opoziţiei. Modificarea sau adoptarea unei noi Constituţii prin referendum nu este posibilă, fiind o cale anticonstituţională. Chiar şi Comisia de la Veneţia în opinia sa din iunie 2010 a confirmat acest fapt.
La rîndul lor, reprezentanţii Consiliului Europei şi Comisiei de la Veneţia au ţinut să mulţumească pentru informarea detaliată asupra situaţiei curente din ţară. Aceştia au declarat că vor purta, de asemenea, consultări cu celelalte fracţiuni parlamentare şi că speră că Republica Moldova va putea găsi soluţii pentru ieşirea din criza politică cît mai curînd, se mai menţionează în comunicatl de presă al PCRM.