Potricit CCCEC, șapte cauze penale, pornite de Centrul anticorupţie în 2010, în privinţa unei grupări transnaţionale specializate în spălare de bani, escrocherii, delapidări, falsificări, fraude cibernetice şi legalizare de mijloace băneşti în sumă totală de circa un milion de dolari SUA au ajuns în judecată. Dosarele au fost transmise instanţei pe parcursul lunii martie.
Este vorba despre o grupare formată din mai multe filiere organizate în diverse state, inclusiv în Republica Moldova, care pe parcursul anului 2010 prin intermediul reţelei Internet au simulat diferite licitaţii şi vânzări a bunurilor de lux la preţuri derizorii, în rezultat încasând de la utilizatori din diferite ţări avansuri şi plăţi în proporţii deosebit de mari pe conturi bancare deschise în SUA, Marea Britanie, Irlanda etc. în baza paşapoartelor contrafăcute a diferitor state a Uniunii Europene.
Ulterior, în scopul voalării acţiunilor lor criminale, dorind să atribuie un aspect legal sursei şi provenienţei mijloacelor băneşti şi să asigure tăinuirea şi deghizarea informaţiei privind natura, originea, mişcarea şi apartenenţa acestora, membrii grupului au transferat aceste mijloace băneşti pe conturile bancare din Republica Moldova ale persoanelor fizice din pături sociale venerabile, care au fost ridicaţi de către ultimii în numerar integral sub supravegherea membrilor grupului criminal.
De menţionat că, anterior, Centrul a mai deferit justiţiei două cauze penale pornite în privinţa săvârşirii infracţiunilor de spălare de bani, utilizând fraude cibernetice, iar în privinţa unei din grupările criminale demascate a fost deja pronunţată şi sentinţa de condamnare a organizatorilor.
În acest context, informăm cetăţenii Republicii Moldova, care intenţionează să procure bunuri şi servicii de la centrele de vânzări on-line, să întreprindă măsuri de precauţie sporită vis-a-vis de ofertele generoase şi reputaţia acestora, iar în cazul identificării unor suspiciuni, imediat să informeze Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei.