Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional a aprobat, la 6 aprilie, 2011, decizia de a acorda Republicii Moldova următoarea tranşă în sumă de 50 de milioane Drepturi Speciale de Tragere (DST) echivalentul a 79 milioane de dolari SUA.
Banii sînt alocaţi pentru pentru consolidarea poziţiei bugetare (15 milioane DST, echivalentul a 24 milioane dolari SUA) şi suplinirea rezervelor valutare (35 milioane DST, echivalentul a 55 milioane dolari SUA).
Decizia respectivă vine ca urmare a Misiunii FMI de evaluare a politicilor de implementate în 2010, care a efectuat o vizită în Moldova în luna februarie 2011. Totodată, decizia de ieri a FMI vine să asigure certitudine în implementarea complexă a tuturor proiectelor şi programelor, inclusiv financiare, pe parcursul anului 2011, convenite şi cu alţi parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova.
Ca urmare a aprobării acestei decizii, precum şi ca urmare a adoptării Legii Bugetului de Stat pentru anul 2011, începînd cu data de 1 iulie 2011, vor fi majorate salariile personalului auxiliar din sectorul bugetar cu 8,5%. Beneficiari vor fi 125 mii de oameni; va fi acordat ajutorul social pentru perioada rece a anului, aferent lunilor ianuarie-martie, o sumă unică în valoare de 390 lei, de care vor beneficia circa 521 mii pensionari şi 33 mii de familii social-vulnerabile; vor fi majorate încă o dată salariile cadrelor didactice de la 1 septembrie 2011 cu 12,5% (prima majorare a fost operată de la 1 ianuarie tot cu 12,5%). De aceste majorări vor beneficia 69 mii profesori. De asemenea, începînd cu 1 octombrie 2011 vor fi majorate cu 12% salariile funcţionarilor publici. Beneficiari vor fi circa 21 mii persoane. De asemenea, la 1 aprilie a avut loc indexarea anuală a pensiilor, conform prevederilor legale.
Cuantumul venitului minim garantat pentru ajutor social va creşte de la 530 lei la 575 lei. Acest lucru va servi drept bază pentru extinderea sistemului de ajutor social prin atragerea de noi beneficiari. Un alt lucru important care a fost obţinut în urma negocierilor cu FMI este eliminarea plafoanelor la taxele locale, aşa cum au solicitat reprezentanţii autorităţilor locale.
Nou tranşă acordată de FMI este răspuns la rezultatele obţinute de autorităţile Republicii Moldova în cadrul implementării Memorandumului dintre Republica Moldova şi FMI. Astfel, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere de 6,9% în 2010, depăşind semnificativ prognoza iniţială pentru anul trecut (de 1,5%), precum şi prognoza revizuită ulterior (de 3,5%).
Reamintim că FMI a aprobat programul de cooperare cu Republica Moldova la 29 ianuarie 2010. Acesta include 369,6 milioane drepturi speciale de tragere (DST). Jumătate din suma creditului a fost acordată prin intermediul Mecanismului de finanţare extinsă la o dobîndă de 1,27%. A doua jumătate a sumei prevede condiţii preferenţiale pe o perioadă de 4,5 ani cu un termen de achitare de 10 ani.