Uniunea Europeană și Moldova au încheiat negocierile asupra unui acord de protejare reciprocă a indicațiilor geografice (IG). Prin acest acord, Moldova va asigura un nivel înalt de protecție pentru mai mult de 3 200 de indicații geografice europene pentru produse alimentare, vinuri și băuturi spirtoase cărora li s-a acordat protecție în interiorul UE. Textul acordului, care urmărește, de asemenea, promovarea și stimularea schimburilor comerciale cu produse agricole și alimentare originare atât de pe teritoriul Moldovei, cât și din Uniunea Europeană, a fost parafat astăzi.
Potrivit comisarului UE pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, „Acest acord reprezintă încă un pas înainte către consolidarea sistemului nostru de indicații geografice în întreaga lume, el conferind în același timp o dinamică nouă și pozitivă relațiilor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Acordul contribuie la construirea unui parteneriat solid, care vizează promovarea și protejarea produselor de calitate, în beneficiul fermierilor și al industriilor atât din Moldova, cât și din UE. Agricultura ar putea constitui unul din elementele de bază ale unei mai bune integrări a economiei Moldovei în piața comună UE".
După Georgia, Moldova este a doua dintre țările cuprinse în politica de vecinătate a UE care face acest important pas înainte spre promovarea și protejarea calității producției agricole. Obiectivul acestor negocieri este acela de a proteja mai bine consumatorii, astfel încât aceștia să nu fie induși în eroare în legătură cu adevărata origine a produsului și cu calitatea reală a acestuia. Mai mult, prin acest acord, Moldova își adaptează legislația națională la cele mai înalte standarde privind protecția drepturilor de proprietate intelectuală.
Acest acord corespunde voinței exprimate de statele membre ale UE de a promova pe plan internațional protecția indicațiilor geografice și reflectă convergența punctelor de vedere ale Uniunii Europene și Moldovei în privința aspectelor legate de politica de calitate, protecția consumatorilor și proprietatea intelectuală.
Moldova este renumită în mod tradițional pentru importanta sa producție de vin, iar dezvoltarea indicațiilor geografice ar trebui să contribuie semnificativ la diversificarea acestui sector. Se preconizează că protecția inițială a două indicații geografice pentru vinuri originare din Moldova va ajuta la comercializarea acestor produse pe piața UE și va încuraja dezvoltarea sistemului de indicații geografice în Moldova, de exemplu prin extinderea acestuia la alte categorii de produse. De asemenea, acordul ar trebui să încurajeze dezvoltarea unor noi inițiative legate de punerea în valoare a sistemului de IG, contribuind astfel la atragerea turiștilor în aceste regiuni și la lansarea de strategii de marketing pentru piețe noi.
Acordul ar trebui să aibă rolul unui instrument dinamic care să ducă la îmbunătățirea calității produselor ce fac obiectul schimburilor comerciale dintre Uniunea Europeană și Moldova. Acesta va introduce un mecanism de actualizare și consultare regulată, care va fi util pentru includerea unor produse noi în lista indicațiilor geografice.
Au fost încheiate sau sunt în curs de negociere acorduri bilaterale cu majoritatea partenerilor comerciali ai Uniunii Europene. UE apără aceeași poziție la nivel multilateral, și anume în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului.
Acordul va ajunge acum la Consiliu și la Parlamentul European - precum și la autoritățile legislative din Moldova - unde trebuie să fie aprobat pentru a putea intra în vigoare.