Până la sfârşitul sezonului agricol 2011, 24 de experţi din SUA vor vizita Moldova, în perioade diferite, pentru a acorda asistenţă consultativă fermierilor şi companiilor agricole. Asistenţa va fi oferită pe bază de voluntariat în cadrul Programului De la Fermier la Fermier, implementat în ţara noastră de CNFA, cu suportul financiar al USAID.
Valoarea estimată a consultanţei pentru 2011 se ridică la circa 1 mln de dolari. În acest scop, în anul 2011, în SUA vor fi selectaţi în total 31 de experţi. În perioada 2008-2013, prin intermediul Programului "De la Fermier la Fermier", în Moldova urmează să vină 125 de voluntari americani cu experienţă extensivă în businessul agricol. Prin contribuţia acestora, se prognozează obţinerea unei creşteri directe şi indirecte de 10 milioane de dolari a vânzărilor agricole.
Experţii americani vor efectua trasferuri de experienţă în proiectarea şi managementul serelor, producerea avansată, inclusiv organică, a răsadului şi legumelor în seră şi în câmp deschis, tehnologiile de înfiinţare şi îngrijire a livezilor şi viilor, tehnicile de atenuare a impactului îngheţurilor de primăvară, planificarea afacerilor, marketing. Asistenţa experţilor din SUA se va axa, de asemenea, pe managementul fermelor de lapte, implementarea unor tehnologii noi de producere a lactatelor, modernizarea practicilor de furajare a animalelor şi de pregătire a nutreţurilor etc.
Consultanţa va fi oferită în cadrul unor vizite la faţa locului pentru studierea problemelor beneficiarilor ce vor solicita acest lucru şi al unor seminare, instruiri sau consultaţii pentru reprezentanţi ai diferitor gospodării şi întreprinderi agricole.
Experţii vor fi selectaţi pe bază de concurs şi dispun de titluri ştiinţifice şi didactice, precum şi de experienţă practică bogată în producere, prelucrare, management, marketing, finanţe, cooperare etc.
Programul FTF este un produs al dorinţei proprii a specialiştilor americani de a-şi împărtăşi cunoştinţele şi experienţa practică, acumulată pe parcursul vieţii. Programul le oferă experţilor posibilitatea de a contribui la dezvoltarea întreprinderilor şi a comunităţilor rurale, de a acumula experienţă internaţională, precum şi de a călători gratuit şi a comunica direct cu oamenii din ţările vizitate.
Consultanţa acordată companiilor autohtone de către voluntarii americani are ca obiective generale: sporirea veniturilor fermierilor privaţi prin asistarea acestora la iniţierea activităţilor comerciale în grup, fortificarea întreprinderilor agricole care contribuie la dezvoltarea economiei şi a localităţilor rurale, facilitarea accesului la credite pentru fermierii privaţi şi antreprenorii agricoli prin aprofundarea cunoştinţelor în domeniul planificării şi al managementului financiar.