Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.04.2011

Bugetul Programului Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor pentru anul 2011 este de 80,1 de milioane de lei

Bugetul Programului Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor pentru anul 2011 este de 80,1 de milioane de lei

Raportul de implementare a Programului Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET) în anii 2008-2011, perspectivele şi bugetul pentru anul curent ale acestuia au fost examinate în şedinţa Comitetului de coordonare a PNAET, prezidată de viceprim-ministrul Valeriu Lazăr.

În acest an, în cadrul PNAET urmează a fi finanţate peste 270 de afaceri. Bugetul Programului Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor pentru anul 2011 este de 80,1 de milioane de lei. Partea de împrumut nerambursabil, de 40%, este acoperită din fondurile de dezvoltare oferite de Comisia Europeană, alocate pentru capitalizarea PNAET. Partea de împrumut, de 60%, a sub-proiectelor, va fi finanţată de către Directoratul liniei de credit, din mijloacele circulante libere, acumulate în liniile de credit investiţionale a împrumuturilor externe de stat.

Membrii Comitetului au decis că în cadrul PNAET vor fi finanţate şi cheltuieli de construcţie a infrastructurii de producere, dar şi mijloace circulante pentru derularea afacerii, însă doar în mărime de până la 10% şi, respectiv, 20% din mărimea împrumutului acordat. Amintim că suma maximă a creditului este de 300 de mii de lei, cu o porţiune de grant de 40%, care este activată în cazul rambursării în termen a corpului creditului.

Totodată, dând curs solicitărilor multiple ale tinerilor-beneficiari ai Programului, Comitetul de coordonare a PNAET a decis examinarea posibilităţii de scutire de plata TVA şi plăţi vamale a utilajului importat în cadrul PNAET. "Acest lucru va permite tinerilor întreprinzători să utilizeze mai eficient mijloacele creditare, va asigura buna colaborare cu donatorii internaţionali, care acordă suport bugetar, şi va contribui la multiplicarea potenţialului industrial," a declarat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

O altă propunere se referă la majorarea vârstei limită pentru beneficiarii de credite în cadrul Programului de la 30 la 35 de ani, odată cu modificarea unor acte legislative aferente.

De la lansarea PNAET până în luna aprilie curent, au fost finanţate 474 de proiecte investiţionale în sumă de 132,7 milioane de lei, inclusiv porţiunea de grant - 52,86 milioane de lei. Drept urmare au fost create 900 de locuri de muncă.

Aproape 80% din suma decontată au fost destinate proiectelor de afaceri în agricultură şi industria alimentară, 18,6% - în industrie, în special producerea materialelor de construcţie şi prelucrarea lemnului, sub 1% în servicii şi 2,3% în alte sectoare ale economiei. Peste 80 la sută din împrumuturi au fost acordate pe o perioadă de până la 5 ani, restul - până la trei ani. De remarcat că 81% din beneficiari au înfiinţat afaceri noi, iar 18,6% din beneficiari au solicitat finanţare pentru dezvoltarea afacerilor.

În cadrul Componentei I, implementată de Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), specializată în instruire şi consultanţă întreprinzătorilor, au fost acordate 6585 consultaţii, urmare cărora  2062 tineri au depus cereri de participare la cursuri de instruire. Au fost organizate 49 seminare în cadrul cărora au fost instruiţi 1246 tineri în domeniul activităţii  antreprenoriale, iar 28,3% dintre aceştia desfăşoară activitate economică.

Raportul de activitate al PNAET poate fi consultat pe site-ul Ministerului Economiei, www.mec.md.   

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus