Preşedintele Traian Băsescu i-a spus, joi, preşedintelui interimar al R. Moldova, Marian Lupu, aflat în vizită la Bucureşti, că prioritară în acest moment este valorificarea ajutorului nerambursabil pe care ţara noastră l-a acordat.
"Vă mulţumesc că aţi răspuns invitaţiei mele, domnule preşedinte. Sigur că la ultima întâlnire la nivel de şef de stat s-au pus în aplicare cam toate cele stabilite, fie că vorbim de legea legată de micul trafic de frontieră, de legislaţii bilaterale, de adoptarea legii de către România şi R. Moldova cu privire la ajutorul nerambursabil şi multe altele. Important este acum să valorificăm cu prioritate ajutorul nerambursabil pentru R. Moldova prin proiecte fezabile şi aprobate după standardele europene. Sper ca Guvernele celor două ţări să reacţioneze rapid", a spus şeful statului român, la începutul convorbirilor cu omologul moldovean.
La rândul său, Marian Lupu a mulţumit pentru sprijinul financiar acordat de statul român.
"Sunt mai mult ca sigur că în cadrul acestei vizite se va pune în discuţie colaborarea strategică dintre ţările noastre şi vom trage anumite traiectorii pentru consolidarea şi diversificarea acestei colaborări", a afirmat preşedintele interimar al R. Moldova.
Marian Lupu efectuează, joi şi vineri, o vizită oficială în România, la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu.
Vizita lui Lupu are loc la un an de la cea a predecesorului său, Mihai Ghimpu, care a semnat cu Traian Băsescu, la 27 aprilie 2010, instituirea unui parteneriat strategic între cele două ţări pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Tot atunci, a fost semnat şi acordul prin care România se angajează să acorde un ajutor financiar nerambursabil Republicii Moldova de 100 milioane de euro, pe parcursul a patru ani.
Programul vizitei lui Marian Lupu include şi convorbiri cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, premierul Emil Boc şi cu liderii grupurilor parlamentare. Mai sunt prevăzute întâlniri şi cu oameni de afaceri, potenţiali investitori, prin intermediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României.
Din componenţa delegaţiei Republicii Moldova, aprobată miercuri de Guvernul de la Chişinău, fac parte trei miniştri - vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei şi Comerţului, ministrul Mediului Gheorghe Şalaru şi cel al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel Răducan. Marian Lupu va fi însoţit şi de deputatul Igor Corman, preşedintele Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană, şi de o serie de funcţionari din cadrul guvernului şi ai preşedinţiei.
Marian Lupu a declarat, în urmă cu o săptămână, că scopul vizitei sale este ''de a dezvolta relaţiile de bună vecinătate şi colaborare dintre două state vecine, atât în contextul filierei bilaterale, pe plan de dialog politic, relaţii comerciale, schimburi economice, investiţii, cât şi în contextul susţinerii demersurilor europene ale Republicii Moldova''.
Vizita la Bucureşti a lui Marian Lupu este prima pe care preşedintele interimar al R.Moldova o efectuează într-un stat membru UE, scrie Agerpres.