Trimite e-mail | Printeaza
Externe
02.05.2011

Zece tari din UE intentioneaza sa astepte anul 2014 pentru a deschide piata muncii pentru muncitorii din Romania si Bulgaria

Zece tari membre din Uniunea Europeana doresc sa astepte finalul perioadei de tranzitie, la finele anului lui 2013, inainte de a deschide complet piata interna a muncii pentru bulgari si romani, a declarat sambata ministrul austriac al Muncii, Rudolf Hundstorfer, citat de AFP. "Vom astepta sfarsitul lui 2013 pentru Romania si Bulgaria. Nu mai suntem singuri, impreuna cu Germania. Zece tari intentioneaza sa faca acest lucru", a afirmat Hundstorfer, la radioul public O1, fara sa spuna despre ce state este vorba.

Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei, care au intrat in UE in 2007, prevede renuntarea la restrictiile de libera circulatie pentru muncitorii din cele doua tari in data de 1 ianuarie 2012. Statele membre pot solicita, insa o prelungire de doi ani daca apreciaza ca piata interna a muncii este amenintata in acest fel.

La 1 mai 2011 Germania si Austria vor ridica toate restrictiile privind libera circulatie a lucratorilor din cele opt state membre ale Uniunii Europene Centrale care au aderat la UE in 2004. 

Germania se asteapta ca un maxim de 800.000 de imigranti sa vina in Germania in urmatorii doi ani, iar alti 400.000 le-ar putea urma pana in 2020. 

Conform unui studiu efectuat de catre Consiliul de experti al Fundatiilor germane privind integrarea si migratia (SVR), aproape 60% dintre germani sprijina cresterea de imigranti cu inalta calificare. Cu toate acestea, majoritatea respinge sosirea imigrantilor fara calificare.

Expertii austrieci si angajatorii se asteapta, de asemenea, la beneficii de pe urma deschiderii pietei fortei de munca in Austria. Nimeni nu ar trebui sa-si faca griji sau sa se teama, a spus Christoph Leitl, presedinte al Camerei Economice Federale Austriece (WKO). Angajatii straini vor ajuta la suplinirea muncitorilor calificati din economia austriaca, scrie Euractiv.ro.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus