Procurorul General, Valeriu Zubco i-a convocat astăzi, într-o şedinţă comună, pe reprezentanţii Procuraturii Anticorupţie şi ai Centrului pentru Combaterea Crimelor Economie şi Corupţiei în legătură cu evoluţia cercetărilor în cazul InvestPrivatBank. Procurorul General a fost informat despre rezultatele obţinute în cadrul investigării cauzelor penale care au legătură directă sau tangenţială cu SA „Investprivetbank", fiind trasate noi direcţii de activitate în acest sens spre a finaliza cît mai curînd urmăirirea penală pe aceste cazuri, şi nu în ultimul rînd - identificarea soluţiilor pentru despăgubirea victimelor schemelor frauduloase investigate.
Aducem la cunoştinţă că, Procuratura Anticorupţie în comun cu CCCEC efectuează urmărirea penală în cauzele penale pornite în privinţa factorilor de decizie ai SA „Investprivatbank" şi altor persoane fizice şi juridice care, prin diferite metode ilicite, au prejudiciat atît banca, cît şi persoane care, prin intermediul băncii, au investit în construcţia apartamentelor.
Astfel, în perioada 2010-2011 Procuratura Anticorupţie a pornit şi condus urmărirea penală în două cauze penale, conform cărora, persoanele cu factor decizional ai SRL „Primautosport" şi SRL „Aviatusplus" au obţinut prin înşelăciune credite de la SA „Investprivatbank" pentru construcţia blocurilor locative. Totodată, aceştia au obţinut mijloace financiare investite de la beneficiarii apartamentelor, pe care le-au utilizat în alte scopuri, decît cele destinate. Prin aceste acţiuni, potrivit procurorilor, atît banca, cît şi persoanele fizice - investitori au fost prejudiciate în sumă de aproximativ 111 milioane de lei.
Vinovăţia persoanelor implicate urmează a fi stabilită în continuare în rezultatul efectuării acţiunilor de urmărire penală, cauzele penale aflîndu-se la moment în gestiunea CCCEC sub conducerea Procuraturii Anticorupţie.
Totodată, în intervalul anilor 2010 - 2011 Procuratura Anticorupţie a trimis cu rechizitoriu în instanţele de judecată 43 de cauze penale privind obţinerea creditului prin înşelăciune şi fals în acte publice admise de către persoanele care au obţinut creditele respective. Din ele au fost deja pronunţate sentinţe de condamnare în 14 cazuri prin care persoanele respective au fost obligate să restituie băncii suma de peste 50 milioane de lei.
Concomitent, în gestiunea CCCEC rămîn spre investigare încă 12 cauze penale privind obţinerea creditului prin înşelăciune şi fals în acte publice de către persoane fizice şi juridice de la SA „Investprivatbank", cauze care urmează a fi finisate şi deferite justiţiei.
Actualmente, Procuratura Anticorupţie în comun cu CCCEC investighează alte două cauze penale privind însuşirea banilor şi spălare de bani comise de către persoane responsabile din cadrul SA „Invesprivatbank" prin metoda garanţiilor fiduciare acordate de bancă unor persoane juridice străine create în zone off - shore, comiterea acţiunilor de înşelăciune la tranzacţionarea valorilor mobiliare, acţiuni care s-au soldat cu prejudicierea băncii în sumă de 1,6 mln dolari SUA şi 7,3 mln.lei, informeaza Serviciul de presă al Procuraturii Generale.