Potriviy MAEIE, astăzi, 13 mai 2011, Andrei Popov, Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a prezidat Şedinţa comună a Comisiei Naţionale pentru implementarea Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova - Alianţa Nord-Atlantică (IPAP RM-NATO) la nivel de viceminiştri, la care a participat şi delegaţia Secretariatului Internaţional NATO.
În cadrul şedinţei, viceministrul Andrei Popov a punctat priorităţile RM în implementarea IPAP ce ţin de actualizarea şi consolidarea bazei politico-juridice pentru reforma sectorului de securitate şi apărare; instituirea mecanismelor moderne de planificare bugetară în domeniu; amplificarea instrumentelor necesare pentru asigurarea controlului democratic asupra sectorului de securitate naţională şi apărare. De asemenea, a fost reiterată oportunitatea extinderii, în continuare, a dialogului politic şi cooperării practice ale ambelor părţi pe multiple dimensiuni prevăzute în Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului, inclusiv, în contextul consolidării statului de drept, combaterii terorismului, traficului de fiinţe umane, ştiinţific, protecţiei mediului înconjurător, etc. Membrii Comisiei prezenţi la şedinţă au trecut în revistă principalele rezultate în implementarea IPAP pe domeniile respective de competenţă.
La rîndul lor, experţii NATO au apreciat progresele atinse de autorităţile RM în implementarea IPAP pe parcursul ultimului an, remarcînd, totodată, că există un potenţial şi mai mare în avansarea pe calea reformelor convenite în 2006 la lansarea Planului Individual, în particular în ceea ce priveşte finalizarea procedurii de adoptare a documentelor directorii pentru sectorul de securitate şi apărare (Strategia Securităţii Naţionale şi Strategia Militară Naţională).
În cadrul consultărilor desfăşurate la MAEIE cu delegaţia NATO au fost abordate, de asemenea, şi aspectele legate de organizarea la Chişinău pe 16-17 iunie a.c. a Reuniunii anuale a Grupului de Planificare a Politicii Euro-Atlantice în formatul Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic (APAG/EAPC) cu participararea delegaţiilor din cele 50 de state membre ale Consiliului.
Rezultatele misiunii de evaluare a progreselor înregistrate în implementarea IPAP, precum şi perspectivele cooperării ţării noastre cu NATO în cadrul formatelor existente, vor fi abordate la Bruxelles la 13 iulie curent la Reuniunea 28+RM, în formatul Consiliului Nord-Atlantic (NAC), cu participarea Ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi a Ministrului Apărării al Republicii Moldova.