Organizatiile neguvernamentale din Romania si Republica Moldova, mass-media si reprezentantii guvernamentali se reintalnesc la cea de-a doua editie a Forumului Societatii Civile Romania - Republica Moldova care va avea loc la Chisinau in perioada 27-28 mai a.c.
Evenimentul este organizat de Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania (FOND), cu sprijinul Ministerului roman al Afacerilor Externe. Prin intermediul acestui Forum se doreste consolidarea dialogului si a cooperarii intre cele doua tari, in contextul in care Romania este unul dintre donatorii importanti de asistenta pentru dezvoltare in R. Moldova.
In deschiderea Forumului vor lua cuvantul Ministrului roman al Afacerilor externe, Teodor Baconschi si Ministrul Afacerilor Externe si Integrării Europene din Republica Moldova, Iurie Leancă. Tot in prima zi Dirk Schuebel, seful Delegatiei Comisiei Europene la Chisinau va sustine o alocutiune despre implicarea Uniunii Europene in demersul de apropiere a Republicii Moldova de UE. Vor fi de asemenea prezenti reprezentanti ai societatii civile, parlamentari, jurnalisti de la Bucuresti si Chisinau..
Evenimentul de anul acesta isi propune sa puna accent pe transferul bilateral de experiente, cunostinte si bune practici, reluand recomandarile primei editii a forumului (Iasi/Chisinau, mai 2010). Exista o dinamica a dialogului si a cooperarii intre cele doua societati, un mare potential de proiecte neexploatat, dar este nevoie de o implicare mai mare deopotriva din partea autoritatilor publice si a mediului asociativ, prin intermediul unor proiecte comune si prin crearea unui cadru comun de cunostinte si actiune.
Pe parcursul celor doua zile de discutii vor fi abordate teme precum contributia societatii civile la procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeana, relatiile dintre Romania si Republica Moldova in context european, constructia unei agende comune a societatii civile din cele doua state si definirea de initiative comune concrete, rolul actorilor europeni si internationali.
In urma primei editii a Forumului a fost redactata o rezolutie comuna prin care organizatiile din cele doua tari au recunoscut eforturile realizate pentru integrarea europeana a R. Moldova si au solicitat Guvernelor sa participe activ la acestea prin asigurarea coordonarii la nivel de administratie publica si cu partidele politice, sa acorde importanta procesului de consultare cu societatea civila, sa sustina actiunile comune din cele doua tari, iar Romania sa isi formuleze o strategie de asistenta pentru dezvoltare pentru R. Moldova, informează un comunicat al Federatiei ONG pentru Dezvoltare din Romania - FOND.