Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.05.2011

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Vicepreşedintele Băncii Mondiale

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Vicepreşedintele Băncii Mondiale

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Philippe Le Houerou, Vicepreşedinte al Băncii Mondiale, pentru regiunea Europei şi Asiei Centrale, după care cei doi oficiali au susţinut un briefing comun. Discuţia s-a axat pe subiecte ce ţin de cooperarea dintre Guvernul RM cu Banca Mondială şi agenda de reforme promovate de Guvern cu sprijinul Băncii Mondiale. Cooperarea Guvernului cu Banca Mondială prevede atît realizarea în comun a proiectelor investiţionale în diverse sectoare, cît şi suport pentru realizarea reformelor structurale în sectoarele cheie ale economiei naţionale.

Philippe Le Houerou a menţionat, în cadrul întrevederii, că unul din scopurile vizitei sale în Republica Moldova este de a-l prezenta pe noul Director ales al Oficiului Băncii Mondiale din Moldova, Abdoulaye Seck.

Prim-ministrul a exprimat gratitudine Băncii Mondiale pentru cooperare şi susţinerea reformelor Guvernului, menţionînd că noul proiect (E-guvernarea), care este de o amploare şi o importanţă majoră pentru îmbunătăţirea actului de guvernare în Republica Moldova, are un suport direct din partea Guvernului, aşteptările cetăţenilor în acest sens fiind mari.
„Este important ca acest proiect, dar şi altele,  să aducă efecte vizibile cît mai curînd pentru cetăţeni", a spus Prim-ministrul.
În context, Premierul a menţionat că Guvernul RM este interesat de asistenţă şi expertiză în promovarea noilor proiecte în domenii prioritare cum ar fi: eficienţa administrării finanţelor publice şi perfecţionarea administrării fiscale.  
În cadrul briefing-ului, Prim-ministrul a menţionat că Banca Mondială este unul dintre principalii parteneri ai Republicii Moldova, iar cooperarea bilaterală are loc în baza Strategiei de parteneriat pentru 2009-2012, aprobată de către Consiliul de Directori în decembrie 2008.

Premierul a specificat că acest document are trei piloni de bază: competitivitate, dezvoltarea resurselor umane, guvernarea şi anticorupţia. În linii mari, aceşti piloni coincid cu priorităţile Strategiei Naţionale de Dezvoltare şi sînt o continuare a acţiunilor anterioare ale Băncii Mondiale în Moldova, îndreptate spre asigurarea durabilităţii reformelor.

„În cadrul implementării acestei Strategii, ţara noastră a beneficiat în 2009 de suport în valoare de 25 mil. dolari SUA, în 2010 - 79 mil. dolari SUA, iar pentru 2011 sunt prevăzute 57 mil. dolari SUA. În acest an, colaborarea noastră în baza Strategiei vizează două proiecte:  „E-guvernare" şi „Protecţia socială", a precizat Prim-ministrul.

Cu referire la proiectul de E-guvernare, Premierul a menţionat că Moldova este a 16-ea ţară din lume care implementează iniţiativa "date deschise", acces la datele guvernamentale cu caracter public, alături de ţări ca SUA, Marea Britanie, Suedia, Austria, Australia, Noua Zeelandă.

Vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru regiunea Europei şi Asiei Centrale a reafirmat faptul că Banca Mondială este dispusă să ajute Republica Moldova în promovarea reformelor pentru o creştere economică durabilă şi a exprimat speranţa că numirea noului Director al Oficiului BM în Moldova va fi un pas important în aprofundarea parteneriatului cu Republica Moldova şi sprijinirea agendei de reforme a ţării.

Oficialul a menţionat importanţa aspectelor abordate privind parteneriatul Băncii Mondiale cu Republica Moldova şi a reiterat sprijinul Băncii pentru implementarea proiectelor inovaţionale în domeniul  protecţiei sociale şi de e-guvernare.

Philippe Le Houerou a apreciat efortul Guvernul RM în reformarea sistemului de protecţie socială şi utilizarea TIC în sectorul public, fapt ce contribuie la sporirea transparenţei şi dezvoltarea sectorului privat. Oficialul a mai menţionat că dialogul cu societatea civilă, mediul academic şi actorii non-guvernamentale este un element important în eforturile Băncii de a sprijini agenda de dezvoltare a ţării, informează un comunicat al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus