Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.05.2011

Companiile care oferă doar servicii de asigurări obligatorii vor pierde în urma implementării reglementărilor europene

Companiile care oferă doar servicii de asigurări obligatorii vor pierde în urma implementării reglementărilor europene

Peste 95% din portofoliul companiilor de asigurare din R. Moldova este concentrat pe asigurări generale. Restul de 5% revin produselor de asigurare de viață. Cadrul regulator în domeniul asigurărilor este parțial conform reglementărilor europene. Totodată, pentru a putea asigura libertatea de stabilire şi prestare a serviciilor de asigurări în baza reglementărilor UE, R. Moldova ar urma să consolideze capacitățile autorității de control naționale (CNPF). Acestea sunt câteva dintre concluziile studiului „Dezvoltarea şi diversificarea pieței de asigurări din R. Moldova, în contextul negocierii creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între R. Moldova şi Uniunea Europeană", elaborat de experții Institutului de Consultanță în Afaceri "Business Consulting Institute" şi al Asociației pentru Dezvoltarea Europeană şi Expertiză Juridică SEDLEX, la inițiativa şi susținerea Programului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova.

Studiul privind dezvoltarea şi diversificarea pieței de asigurări în Republica Moldova în contextul negocierii creării ZLSAC între Republica Moldova şi Uniunea Europeană are scopul de a identifica restricțiile care există la moment în calea integrării piețelor de servicii de asigurări ale Republicii Moldova și ale Uniunii Europene. În cadrul realizării studiului au fost stabiliți principalii indicatori de performanță ale piețelor de asigurări din Republica Moldova, analizat cadrul regulator din Republica Moldova și Uniunea Europeană, identificate diferențele ce țin de reglementările existente pe aceste două piețe și formulate câteva propuneri de ajustare legislativă, instituțională, de control în domeniul asigurărilor în Republica Moldova, pentru a permite integrarea în piața comună de servicii de asigurări din Uniunea Europeană.

Studiul a constatat faptul că, cadrul regulator în domeniul asigurărilor este parțial conform reglementărilor UE și va necesita ajustări esențiale în toate domeniile de asigurări, care urmează sa se axeze pe subiecte importante, precum: fondurile de garantare, reglementările prudențiale înăsprite pentru formarea rezervelor tehnice, a marjelor de solvabilitate, capitalului social minim, cotelor minime de despăgubiri pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă și profesionistă, lărgirea competențelor intermediarilor în asigurări, implementarea eficientă a instituției de actuar, consolidarea în termen mediu a capacităților CNPF, modificarea legislației naționale ce ține de dreptul de stabilire primar și secundar și libertatea circulației serviciilor.

Principalii beneficiari ai restructurărilor în sectorul de asigurări vor fi consumatorii de astfel de servicii. Dacă Guvernul va negocia perioade suficiente pentru implementarea actelor UE în domeniul asigurărilor, în special Directiva Solvabilitate II, Directiva RCA și Directiva pe intermediere, consumatorii vor obține mai multă transparență a proceselor din cadrul companiilor de asigurări, inclusiv despre modul de administrare a fondurilor provenite din încasarea primelor. Mai mult, serviciile de asigurări se vor diversifica, în urma intrării noilor companii pe piața R. Moldova.

Principalii perdanți ai procesului de restructurare și ajustare a sectorului la cerințele impuse de noul Acord de Asociere și ZLSAC vor fi companiile ineficiente, care se bazează doar pe servicii de asigurări obligatorii, în special asigurările de răspundere civilă auto și asigurările facultative de automobile.

Pe de altă parte, potrivit studiului, grupul de câștigători ai implementării cu succes a prevederilor Acordului de Asociere și creării ZLSAC va fi constituit din companiile de asigurări din UE, care vor dispune de acces liber la o piață cu reglementări similare celor existente în UE.

Experții care au elaborat studiul consideră că Guvernul trebuie să asigure un proces participativ, cu implicarea întreprinderilor naționale, pentru a evita consecințe nefavorabile. Ei mai recomandă ca stabilirea termenilor de tranziție pentru implementarea Directivelor UE să fie coordonată cu participanții pe piață.

În final, studiul „Dezvoltarea şi diversificarea pieței de asigurări din R. Moldova, în contextul negocierii creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între R. Moldova şi Uniunea Europeană" conchide că prețurile implementării angajamentelor din acordurile în proces de negociere se vor materializa în următoarele:

- costuri instituţionale, în principal ce ţin de funcţionarea CNPF
- costuri de ajustare legislativă prin elaborarea şi implementarea legislaţiei naţionale conform cerinţelor Directivelor UE, inclusiv Directiva Solvabilitate II
- costuri de implementarea a noilor practici pentru întreprinderile de asigurări, inclusiv modalitatea de administrare a afacerii, calculul riscurilor, fondurilor disponibile, modului de achitare a despăgubirilor etc

Conform datelor statistice, la moment pe piaţa locală de asigurări activează 24 de asigurători, din care 22 de companii sau 92% sunt specializate pe segmentul de asigurări generale (de accidente, bunuri, auto, etc.) şi numai 2 companii licenţiate desfăşoară activităţi simultane/combinate de asigurări generale şi de viaţă. Companiile de asigurări generale practică toate formele de asigurare. Poliţele unit-linked nu sunt populare, astfel că produsele asigurătorilor de viaţă sunt de natură clasică, cu participare la investiţie.
 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus