Președintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, Președintele Parlamentului, s-a întâlnit cu reprezentanții comunității moldovenilor în Republica Italiană.
În cadrul întâlnirii, au fost abordate subiecte privind angajamentul autorităților de la Chișinău de a oferi suport cetățenilor moldoveni care muncesc în Italia, în special pe dimensiunea protecției sociale, asigurarea cu pensii, recunoașterea diplomelor de studii și oportunități de a investi banii câștigați în economia Republicii Moldova. Un subiect al discuției a servit și criza politică din Republica Moldova, conaționalii noștri pronunțându-se în favoarea depășirii cât mai grabnice a acesteia.
Președintele Marian Lupu a menționat că susținerea comunității moldovenești în Italia este un subiect de actualitate pe agenda autorităților de la Chișinău. Șeful statului i-a informat pe reprezentanții comunității de moldoveni privind colaborarea Chișinăului cu autoritățile italiene în efortul susținerii diasporei moldovenești, pe dimensiunea ratificării de acorduri bilaterale între țările noastre. În context, Marian Lupu a specificat activitatea autorităților moldovenești în sensul pregătirii, pentru ratificare, a unor acorduri ce țin de protecția socială, acordarea de pensii, recunoașterea diplomelor de studii și a permiselor de conducere.
Reprezentanții comunității moldovenilor în Italia au solicitat suportul șefului statului în soluționarea mai multor probleme, precum combaterea corupției, eliminarea unor atitudini discriminatorii din partea colaboratorilor poliției rutiere din Moldova. De asemenea, a fost pusă în discuție necesitatea relansării economiei naționale, crearea de noi locuri de muncă bine plătite, care să ofere cetățenilor Moldovei să revină și să muncească acasă.
Șeful statului a menționat că actuala conducere de la Chișinău, nu tocmai omogenă doctrinar și ideologic, are drept scop strategic energizarea economiei naționale, atragerea de noi investiții pentru a oferi cetățenilor standarde înalte de trai. În contextul crizei politice din Moldova, Marian Lupu a specificat că aceasta trebuie depășită, deoarece instabilitatea politică din țară poate produce involuție pe toate planurile. Perpetuarea crizei politice este de natură să afecteze dialogul Republicii Moldova privind integrarea europeană a țării, criza erodează negocierile privind Acordul de liber schimb cu UE, diminuiază rata de investiții străine în țară și, în definitiv, nu permite creșterea calității vieții cetățenilor, informează Serviciul de presă al Președintelui Republicii Moldova.