Investiţiile româneşti în Republica Moldova au un volum foarte mic, aproximativ egal cu cel al investiţiilor moldoveneşti în România, a declarat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei în Guvernul de la Chişinău, astăzi, la un Forum de investiţii.
"Ponderea investiţiilor româneşti în totalul investiţiilor străine directe din Moldova este de circa 8%, valoarea acestora fiind de aproape 100 de milioane de dolari, adică o nimica toată, iar suma este comparabilă cu valoarea investiţiilor moldoveneşti în România", a afirmat vicepremierul Valeriu Lazăr, citat de Agerpres.
Nivelul redus se explică şi prin "atitudinea neprietenoasă" a fostelor autorităţi de la Chişinău, ceea ce a generat şi o anumită "închidere" a interesului firmelor româneşti faţă de Moldova, a precizat oficialul.
Investiţiile româneşti în Republica Moldova sunt în sectorul bancar (BCR, Raiffeisen Leasing, Banca Transilvania Leasing), petrolier (Petrom, Rompetrol), instalaţii sanitare (Romstal) şi altele.
Sectoare cu potenţial peste Prut
Un domeniu în care există posibilităţi de investiţii este depozitarea gazelor naturale, pentru asigurarea unui stoc strategic pe trei-patru luni, în condiţiile în care consumul anual al Moldovei este de circa trei milioane de metri cubi.
"Încă nu negociem, suntem în faza studiului de fezabilitate", pentru a decide dacă e mai profitabil ca respectivul depozit să fie amplasat pe teritoriul Moldovei sau pe cel al altui stat, respectiv al României, a spus ministrul moldovean al economiei.
"Avem în vizor, între altele, şi posibilitatea de a utiliza capacitatea de stocare de la Mărgineni. La prima vedere, este mai atractivă soluţia aceasta decât construirea unui depozit în Moldova", a precizat Valeriu Lazăr.
El a declarat că autorităţile de la Chişinău sunt conştiente că unica posibilitate a Moldovei de a-şi diversifica sursele de aprovizionare cu gaze, pe care le importă în proporţie de 100 %, dar şi cu energie electrică, este interconectarea cu sistemul românesc, cu cel paneuropean.
"Nici Moldova, nici UE nu vor putea scăpa vreodată cu totul de dependenţa de gazele din Rusia, dar ne dorim să diminuăm această dependenţă cu 15- 30 %", a subliniat vicepremierul moldovean, referitor la posibilitatea de a importa gaze din România.
Totodată, există potenţial de colaborare în domeniul agroalimentar, "unde România are expertiză, iar Moldova are oportunităţi, în special în etapa post recoltare, adică stocare, marketing, unde România este mai avansată", a spus Lazăr.
Alte oportunităţi sunt în domeniul energiei regenerabile, creşterea eficienţei energetice, în delocarea unor etape de producţie a mărfurilor româneşti în Moldova, unde salariile şi impozitele sunt mai mici decât în România.
În zona serviciilor financiare "Moldova este abia la început" şi există mari oportunităţi, ca şi în IT&C, a amintit vicepremierul Valeriu Lazăr. (EVZ)