Greselile Aliantei pro-occidentale, incapacitatea de reformare a institutiilor, polarizarea etnica si influenta Rusiei - toate au contribuit la un rezultat neasteptat in alegerile locale din Republica Moldova, unde candidatul comunist Igor Dodon l-a invins pe liberalul Dorin Chirtoaca in Chisinau, un fief al anti-comunistilor.
Principalele declaratii pe scurt:
- Rezultat foarte prost al Aliantei. Miza pina la urma a fost cine reuseste sa-si aduca la urne electoratul. Alianta n-a reusit, comunistii au reusit. Asta e una dintre explicatiile cele mai cuminti. Ar fi prima victorie a comunistilor in fieful anticomunistilor, in Chisinau.
- In Moldova s-a petrecut dupa alegerile din noiembrie 2010 un feomen: polarizarea. Cu ocazia venirii la putere a AIE a fost generat un sentiment de patriosm local foarte pregnant, ilustrat prin AIE in general, prin partidul lui Vladimir Filat in special. Un moldovenism de tip european. A inceput o campanie in RM care a fost spectaculoasa. Chestiunea asta a generat din partea rusofonilor o un soi de contrareactie, tacuta dar persistenta. In general mai educati, mai bogati decit media, rusofonii - care dispretuiesc figura lui Voronin - traiesc alaturi de societate: merg la scolile si universitatile lor, umblau in masini, la restauranta mai scumpe, fiind mai bogati. Chestiunea asta a intrat in coliziune. Dupa 20 de ani, pentru prima oara, apare un soi de identitate genuina de tip moldovenesc - european, pe care a promovata PLDM si care a fost beneficiarul acestui tip de identitate, care a generat ca reactie atitudinea in gneral mirata a rusofonilor care au vazut ca cei pe care i-au dispetuit 20 de ani au inceput sa fie luati in serios de Bruxelles. Chestiunea incepea sa arate serioasa.
- Electoratul rusofon s-a mobilizat la vot. Are sentimentul ca este intr-o confruntare. Aceasta resurectie a "bastinasilor" poate sa fie iritanta pentru ca nu se stie unde se termina.
- Pe rusofoni cel mai mult ii irita ca cei carora nu s-au sinchisit sa le vorbeasca limba zeci de ani incep sa fie revendicativi. Sentimentul acesta a fost reactiv.
- Vizibilitatea incapacitatii AIE de a se pune pe picioare. AIE a aratat o imagine proasta in raport cu reglarea echilibrului de putere in interiorul ei, pentru ca acolo unii au incercat sa acapareze mai multa putere decit altii.
- AIE a venit la putere pe o conjunctura politica foarte fericita. Strategia europeana de Vecinatate era un esec. Dupa esecul Ucrainei, apare Moldova si AIE s-a mobilizat, a reusit performante mari. RM a fost asumata, adoptata, a devenit la moda. Problema e ca aceasta moda poate sa treaca. Cind moda trece, UE se poate ocupa de primavara araba etc. Liderii AIE nu au inteles ca RM poate iesi din moda.
- Problema liderilor AIE este ca nu au avut capacitatea sa gestioneze lupta de putere din interior. Mai mult, nici din exterior nu s-a gindit aceasta problema foarte bine, unii au avut favoriti.
- Toate sondajele, chiar si cele dinaintea campaniei, il dadeau pe Chirtoaca cistigator. De data aceasta, in pofida exit-poll-urilor si a sondajelor avem o diferenta mare in favoarea lui Dodon. Cum se explica? Fie sociologii stau la o masa si explica, fie e vorba de fraudarea alegerilor.
- Aici se adauga elemente de context: vizita lui Dodon la Moscova in campanie, faptul ca Rusia a avut de mult timp gindul schimbarii lui Voronin cu alt lider.
- Cu siguranta ca influenta Rusiei este mult usurata de incapacitatea institutionala a RM de a se pune pe o directie.
- Rusia se misca nestingherita, pentru ca ea nu se misca dupa reguli. Ambasadorii Rusiei se poarta ca Hrusciov la ONU pe vremuri, dar asta nu socheaza, pentru ca ti se da replica "Ei, ei sint rusi". Acolo este perceputa ca normala.
Vezi un interviu video in care expertul in politica externa Dan Dungaciu detaliaza cauzele unei infrangeri neasteptate a pro-occidentalilor din Moldova.
Sursa: Hotnews.ro