Președintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, Președintele Parlamentului, a avut o întrevedere cu senatorul american John McCain.
În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte privind prioritățile conducerii de la Chișinău. Potrivit Preşedintelui interimar Marian Lupu, cele cinci obiective ţin de consolidarea statalității, democratizarea şi sporirea eficienţei economice, integrarea europeană și reintegrarea teritorială a țării. De asemenea, interlocuitori au discutat oportunităţile dezvoltării și consolidării relațiilor pe axa Washington-Chișinău.
Senatorul John McCain a declarat că Statele Unite ale Americii vor continua să sprijine obiectivele de integrare europeană şi reformele democratice şi sunt pregătite să ajute în continuare țara noastră cu asistenţă tehnică şi materială. John McCain a specificat că are încredere în autoritățile moldovenești, angajate pe calea reformelor democratice și dezvoltării economice. De asemenea, SUA vor continua să sprijine eforturile Alianţei pentru Integrare Europeană în contextul identificării mecanismului viabil şi soluţiilor paşnice pentru integritatea teritorială a republicii Moldova. John McCain a subliniat că va continua activitatea sa în Congresul american pentru abrogarea amendamentului Jakson-Vanick pentru Republica Moldova. Totodată, senatorul american a transmis felicitări cetăţenilor moldoveni cu ocazia aniversării a 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova.
Președintele interimar, Marian Lupu a apreciat înalt asistența Statelor Unite ale Americii pe calea mai multor programe, care contribuie la asigurarea progresului și dezvoltării economice în țara noastră.
Șeful statului a menționat că a găsit înțelegere pentru intensificarea dialogului, inclusiv pe dimensiunea parlamentară. Astfel, senatorul american va promova solicitarea Preşedintelui interimar privind stabilirea unui mecanism de comunicare la nivel de comisii parlamentare, precum şi crearea grupurilor de prieteni ai Republicii Moldova în cadrul legislativului SUA astfel încât ţara noastră să fie vizibilă pe agenda politică a partenerilor. Lupu a mai spus că doreşte intensificarea dialogului dintre Republica Moldova şi SUA şi pe marginea dosarului transnistrean.
La întrevedere au participat şefii fracţiunilor parlamentare ale partidelor constituante ale Alianţei pentru Integrare Europeană, informează Serviciul de presă al Administrației prezidențiale.