Guvernul României va sprijini financiar reeditarea manualelor de istorie din Republica Moldova, a anunţat sâmbătă la Chişinău secretarul de stat în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Tomac.
Eugen Tomac a făcut acest anunţ în cadrul Congresului I al învăţătorilor din Republica Moldova, organizat de Asociaţia generală a învăţătorilor din România, filiala Republica Moldova. Potrivit lui, a existat o solicitare din partea guvernului de la Chişinău pentru a oferi sprijin pentru editarea manualelor de istorie. 'Cererea a fost aprobată. Există o alocare bugetară prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, iar în acest moment proiectul este în derulare', a declarat presei Eugen Tomac. El a spus că se doreşte să fie editate toate manualele de istorie a românilor şi istorie universală.
Consilierul premierului Vlad Filat pe probleme de educaţie, Leonid Bujor, a anunţat că manualele urmează să fie editate până la 1 septembrie, când începe anul şcolar în Republica Moldova.
Ministrul educaţiei de la Chişinău, Mihai Şleahtiţchi, a declarat că urmează să fie stabilite numărul exact al manualelor şi suma necesară de bani. Potrivit lui, reeditarea manualelor este importantă pentru ca istoria să fie studiată în baza adevărului ştiinţific şi istoric. 'Învăţământul trebuie să se axeze pe adevărul istoric şi cel ştiinţific. Avem o mare problemă în Republica Moldova - problema identitară. Soluţionarea acestei probleme este strâns legată de modul cum este predată istoria. Este important să ştim cine suntem şi de unde venim', a subliniat Mihai Şleatiţchi.
Senatorul Viorel Badea a precizat pentru Agerpres că autorii manualelor sunt profesori din Republica Moldova.
Manualele de istorie din Republica Moldova au fost înlocuite în perioada guvernării comuniste cu cele de 'Istorie integrată'. Istoricii şi profesorii de la Chişinău au criticat dur acest manual, care, potrivit lor, a fost elaborat doar cu scopul de a ascunde adevărul istoric despre rădăcinile Republicii Moldova şi pentru a elogia perioada în care aceasta a fost sub ocupaţia sovietică, scrie Agerpres.