Ministrul francez al Economiei Christine Lagarde a fost numita director al FMI, devenind astfel prima femeie care ocupa acest post, relateaza AFP.
"Board-ul FMI a ales-o pe Christine Lagarde (55 ani) ca director general al Fondului si presedinte al board-ului director pentru un mandat de cinci ani, incepand cu 5 iulie 2011", se arata intr-un comunicat al FMI, citat de Reuters.
Lagarde a obtinut postul dupa ce marile state cu economii emergente, China, Brazilia si Rusia, i-au sustinut candidatura. Statele Unite au anuntat, de asemenea, sprijinul pentru Lagarde inaintea sedintei de marti a celor 24 de membri ai board-ului director.
Singurul contracandidat pentru postul de sef al FMI a fost Agustin Carstens (53 ani), guvernatorul Bancii Centrale a Mexicului.
Postul de director general al FMI este vacant de la mijlocul lunii mai, dupa demisia lui Dominique Strauss-Kahn, arestat la New York pentru acuzatii de viol, scrie Hotnews.ro.
Cine este Christine Lagarde, prima femeie la conducerea FMI
S-a născut în urmă cu 55 de ani, la Paris, sub numele de Christine Lallouette. În adolescenţă a reprezentat echipa naţională de înot sincron a Franţei, iar la 17 ani a plecat la studii, pentru un an, în Statele Unite, după moartea tatălui său.
Dupa ce a absolvit Facultatea de Drept din Paris, a făcut un masterat în legislaţia muncii şi limba engleză la Institutul de Ştiinţe Politice de la Aix, din Provence.
La 25 s-a alăturat cabinetului internaţional de avocatură Baker & McKenzie, ca asociat, specializându-se în dreptul muncii şi drept comercial, iar 18 ani mai târziu a devenit prima femeie preşedinte a firmei.
A fost numită ministru al comerţului în Franţa, în 2005. În timpul mandatului său, exporturile Franţei au ajuns la niveluri record.
Lagarde a fost şi prima femeie din Franţa, dar şi din restul ţărilor membre G8, care a ocupat postul de ministru de Finanţe, după numirea din 2007.
În plan personal, Christine Lagarde este divorţată şi mamă a doi copii.
Lipsa unei cariere academice, o piedică?
Printre declaraţiile sale controversate se numără şi aceea că problemele economice şi criza financiară globală din 2008 au fost cauzate parţial de cultura dominată de bărbaţi şi alimentate de testosteron din băncile internaţionale.
Christine Lagarde este unul dintre cei mai populari politicieni de dreapta din Franţa. Însa popularitatea sa s-a extins dincolo de frontierele Franţei, fiind apreciată şi pe scena internaţională. În 2009, Financial Times a votat-o cel mai bun ministru de finanţe din Europa, iar Forbes a clasat-o pe locul 17 în topul celor mai influente femei din lume.
Lagarde are reputaţia de a obţine rezultate sub presiune - în timpul discuţiilor din februarie dintre statele G20 a adus China la un compromis în privinţa modalităţilor de a rezolva dezechilibrele economice.
Printre provocările cheie ale noului şef al vor fi obţinerea unui acord al liderilor statelor importante pentru reducerea deficitelor comerciale şi a altor dezechilibre ale economiei globale. Lagarde a afirmat că va creşte capacitatea de răspuns a FMI la problemele ţărilor sărace şi va intensifica supravegherea economiilor pentru a preveni noi crize.
Analiştii sunt însă îngrijoraţi de lipsa unei cariere în mediul academic economic şi probabilitatea ca Lagarde să continue aceleaşi politici conservatoare care nu au reuşit să rezolve criza din zona euro, scrie Adevărul.