Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.07.2011

Octavian Calmâc: Implementarea Acordului de comerţ liber ZLSAC este o primă etapă în calea integrării europene a Republicii Moldova

 Octavian Calmâc: Implementarea Acordului de comerţ liber ZLSAC este o primă etapă în calea integrării europene a Republicii Moldova

"Republica Moldova, în linii generale, a îndeplinit angajamentele asumate pentru trimestrul II în Planul de acţiuni privind realizarea Recomandărilor Comisiei Europene în vederea instituirii Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană (ZLSAC) şi a avansat suficient în pregătiri pentru a lansa cât mai curând negocierile cu UE privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător", a declarat Vice-ministrul economiei Octavian Calmâc, la briefingul de vineri, 1 iunle. Evenimentul a fost organizat în contextul finalizării de către Ministerul Economiei a celui de al II-lea raport de progres privind realizarea recomandărilor UE în vederea lansării negocierilor de creare a ZLSAC.

Potrivit ME, raportul cuprinde progresele realizate de către Guvernul Republicii Moldova în implementarea recomandărilor Comisiei Europene (CE) în 13 domenii: infrastructura calității, măsuri sanitare şi fitosanitare, facilitarea comerţului şi administrarea vamală, proprietate intelectuală, achiziţii publice şi concurenţă, etc.

Astfel, în domeniul infrastructurii calităţii au fost anulate 144 standarde naţionale, ce veneau în contradicţie cu standardele europene. În domeniul măsurilor sanitare şi fitosanitare, a fost aprobat Planul Naţional pentru armonizarea legislaţiei pentru anul 2011, ce cuprinde 21 de acţiuni legislative şi normative.

În contextul infrastructurii calităţii, vice-ministrul Octavian Calmâc a specificat că obiectivul Republicii Moldova, atât pe plan de reformare interna cît şi în plan de negociere externă, este de a demostra capacitatea agenţilor economici moldoveni de a exporta produse de origine animalieră.
Pentru implementarea recomandărilor CE în comerţ şi administrarea vamală a fost elaborat Studiul privind taxele pentru efectuarea procedurilor vamale şi aducerea acestora în conformitate cu prevederile OMC şi UE, ce presupune eliminarea graduală a taxelor pentru procedurile vamale şi introducerea unei taxe fixe.

În domeniul achizițiilor publice a fost aprobat Planul de acţiuni privind dezvoltarea achiziţiilor publice pentru anii 2011-2013 şi elaborat Planul calendaristic de ajustare a legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice la acquis-ul comunitar. Iar în domeniul concurenţei a fost elaborat proiectul Legii cu privire la concurenţă.

Mai mult decit atât, Republica Moldova a realizat anticipat unele recomandări a CE, precum ar fi parafarea la 18 aprilie 2011 a Acordului bilateral între Guvernul Republicii Moldova şi Comunitatea Europeană cu privire la protejarea indicaţiilor geografice ale produselor agricole şi alimentare. Conform Planului de Actiuni acest eveniment a fost planificat pentru a doua jumătate a anului curent.

În contextul implementării cu success a Planului de Acţiuni în prima jumătate a anului şi cu condiţia păstrării aceluiaşi ritm în continuare, experţii Ministerului Economiei prognozează lansarea negocierilor privind semnarea Acordului de comerţ liber RM-UE până la sfârşitul anului curent.
"Implementarea Acordului de comerţ liber ZLSAC este o primă etapă în calea integrării europene a Republicii Moldova. Totodată, aplicarea regimului în cauză va permite agenţilor economici din ţara noastră să beneficieze de fonduri structurale europene în vederea asigurării competitivităţii produselor sale", a zis vice-ministrul Octavian Calmâc.
 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus