Potrivit CCCEC, circa 20 tone de resturi şi deşeuri de metale feroase au fost depistate de Centrul pentru combaterea crimelor economice şi corupţiei după ce au stopat un autocamion de model „Iveco" pe traseul Chişinău-Cimişlia. Potrivit şoferului, încărcătura urma să ajungă în portul Constanţa din România pentru a fi comercializată. Tot el susţine că acţiona la indicaţia patronului său care reprezintă firma ce se ocupă de gestionarea fabricii „Moldcarton", intrate în procedură de insolvabilitate.
În cadrul cercetării maşinii, ofiţerii au observat că printre deşeurile feroase erau ţevi, robinete, motoare, alte metale care, se presupune, că au fost sustrase de pe teritoriul întreprinderii „Moldcarton".
La această concluzie s-a ajuns după ce colaboratorii CCCEC au documentat ieşirea maşinii de pe teritoriul „Moldcarton". Totodată, sunt informaţii că un alt autocamion, încărcat cu deşeuri de metale, se află pe teritoriul fabricii, urmînd să plece clandestin cu marfa sustrasă.
De menţionat că întreprinderea în cauză este într-o criza economică deplorabilă, cu datorii faţă de salariaţi şi datorii creditoare faţă de furnizori, precum şi datorii pentru creditele bancare. Pe toate bunurile imobile ale întreprinderii a fost aplicat sechestru de către instituţiile bancare în baza titlurilor de executare, iar însăşi întreprinderea se află în proces de insolvabilitate.
Amintim că salariaţii „Moldcarton" S.A. de nenumărate ori au protestat în faţa Guvernului, cerînd ca administraţia întreprinderii să-şi onoreze obligaţiunile contractuale faţă de salariaţi, însă ultimii, prin astfel de acţiuni, sustrag bunurile întreprinderii pentru obţinerea unui venit ilicit în interes personal (20 tone metale sunt estimate la 50 000 lei).
Centrul întreprinde acţiuni pentru pornirea a două cauze penale în baza art. 190 şi 251 Cod Penal - „escrocherie" şi „însuşirea, înstrăinarea, substituirea sau tăinuirea bunurilor confiscate sau sechestrate".
Încărcătura a fost sigilată pînă la luarea unei decizii.