Stimaţi concetăţeni,
Am decis să mă adresez astăzi Dumneavoastră cu un mesaj care să răspundă mai multor întrebări care ştiu că vă frămîntă. Este momentul să clarificăm anumite lucruri care tensionează societatea, este momentul să vorbim deschis despre ce se întîmplă în Republica Moldova şi să luăm anumite decizii.
Vin astăzi în faţa Dumneavoastră după mai bine de o săptămînă de consultări intense cu societatea, o săptămînă în care am avut ocazia să constat că îngrijorările mele sînt împărtăşite de întreaga societate, dar am avut ocazia și să aflu multe lucruri interesante şi utile de la partenerii de dialog.
Aşa cum ştiţi, pe toată perioada consultărilor m-am abţinut de la declaraţii publice. Le-am lăsat tribuna liberă celor care au dorit să se exprime, iar spectacolul a fost pe măsură. A fost un test foarte relevant, care a scos în evidenţă faptul că unii sînt absolut obsedaţi de persoana mea. Deşi nu am făcut nici o declaraţie politică în această perioadă, atacurile la adresa mea au continuat cu aceeaşi intensitate și, mai ales, cu aceeași fantezie.
Acest lucru mi-a dat prilejul să fac următoarea constatare. Există o diferență mare între modul în care înțeleg eu rolul AIE și modul în care îl înțeleg unii dintre colegii mei de alianță. Prioritatea mea este ca Alianța să fie funcţională, nu doar să existe pur și simplu. Dacă este însă să judec după declarațiile din ultima perioadă ale colegilor mei, ei vor doar menținerea Alianței în actualul format și nimic mai mult. Nu am auzit nici un cuvînt din partea lor în toată această perioadă despre eficiența Alianței, despre ce ar trebui să facem pentru a sprijini Guvernul în dificilul proces de reformă.
Eu cred că a venit momentul să nu mai discutăm doar despre faptul că AIE trebuie să existe cu orice preţ, pentru că o să ne pierdem doar în emoţii şi vom uita total de scopul pentru care a fost creată. Eu sînt de acord cu afirmația că AIE trebuie menținută, dar nu cu prețul abandonării obiectivelor pentru care a fost creată.
Alianța nu trebuie tratată ca şi cum ar fi o firmă în care acţionarii încearcă să cîştige fiecare o influenţă cît mai mare, încercînd chiar să cumpere prin metode frauduloase acţiuni de la ceilalți parteneri. Poate că unii politicieni sînt de vânzare, poate că unii conducători de instituţii au preţul lor, dar cetăţenii Republicii Moldova categoric nu sînt de vînzare. Cei care apelează la astfel de metode trebuie să înţeleagă că nu pot să cumpere tot poporul şi că într-o zi astfel de metode se vor întoarce împotriva lor.
Stimați concetăţeni,
Am făcut această introducere pentru a se înţelege sensul mesajului meu de astăzi, acela că este important ca AIE să existe în continuare, dar nu cu preţul conservării unui sistem corupt în instituţiile statului, nu cu preţul renunţării la reforme și la celelalte obiective pe care ni le-am asumat.
Am discutat această temă și în cadrul consultărilor pe care le-am avut cu reprezentanţii societăţii civile, ai sindicatelor, partidelor politice parlamentare și extraparlamentare, patronatelor, investitorilor străini, cu formatorii de opinie, cu reprezentanţii mediului academic, cu reprezentanţii corpului diplomatic acreditat la Chişinău, cu uniunile de creație şi cu alţi reprezentanţi ai societăţii.
Am avut ocazia să constat că şi ei sînt foarte preocupaţi de activitatea Guvernului, de faptul că prelungita criză politică ar putea afecta viitorul ţării noastre. Am aflat că şi ei își doresc să trecem de la declarații de dragoste faţă de Alianţă la găsirea unor soluţii pentru a o face funcţională.
Temele care s-au regăsit în toate consultările pe care le-am avut, au fost: situația tensionată din Guvern și blocajele la care este supus, lupta cu corupția, situația din Alianță, ce se întîmplă cu reformele, ce se întîmplă cu alegerea președintelui țării și dacă vom avea sau nu alegeri anticipate. Sînt probleme la care mă voi referi în continuare, cînd vă voi prezenta concluziile la care am ajuns după consultările cu societatea. Dar mai întîi, vreau să le mulțumesc tuturor celor care au participat la consultări și să-i asigur pe cei cu care nu am reușit să ne vedem în această perioadă că de acum încolo consultările Premierului cu societatea civilă vor avea un caracter periodic. Ne vom vedea ori de cîte ori va fi nevoie pentru că numai împreună putem identifica soluții de viitor pentru țara noastră.
Stimați concetăţeni,
Preocuparea mea principală în acest moment, ca Prim Ministru, este să asigur un Guvern funcţional şi o guvernare cît mai eficientă, care să aducă, în sfîrşit, bunăstare cetăţenilor Republicii Moldova. Îmi doresc ca informaţiile care ajung la cetăţeni să fie legate de activitatea Guvernului, nu de bătălii politice şi de unii miniştri care se întrec să le arate şefilor lor de partid cum se opun ei Primului Ministru. Nu acesta este Guvernul pe care și-l doresc oamenii, nu acesta este Guvernul care le va asigura o viaţă mai bună.
Le spuneam şi partenerilor de consultări că Guvernul nu se confruntă în acest moment cu opoziţia politică făcută de comunişti, ci cu opoziţia făcută de partidele din interiorul AIE. Practic, noi nu avem o alianță formată din trei partide, ci o alianță în alianță, formată dintr-un partid pe de o parte, PLDM, și PD împreună cu PL, pe de altă parte. Acest lucru nu este benefic pentru bunul mers al lucrurilor. Nu o astfel de politică le-am promis noi oamenilor, nu un astfel de Guvern le-am promis, măcinat zilnic de tensiuni politice.
Şi pentru a fi mai clară situaţia în care ne aflăm, vă propun să privim doar la diferenţa dintre modul în care a funcționat anul trecut Guvernul şi modul în care funcționează acum.
În mandatul precedent am activat în linişte, iar obiectivul nostru principal a fost asigurarea unei guvernări eficiente. Şi am reuşit! Am scos ţara din criză, am stabilizat-o economic, iar printr-o muncă enormă am reușit recîștigăm încrederea partenerilor externi în RM și să beneficiem de ajutorul lor pentru a ne putea dezvolta. Miniştrii erau preocupați să asigure un management de calitate în instituţiile în care au activat. Asta pentru că erau lăsați să lucreze. Ce s-a întîmplat însă după alegerile din noiembrie ştim cu toţii. Unii dintre colegii de Alianță, supăraţi pe rezultatul obţinut în alegeri, şi-au fixat ca obiectiv să mă blocheze în activitate, ei neînţelegînd că nu îl blochează pe Vlad Filat, ci pe Primul Ministru al Republicii Moldova, iar prin acest lucru afectează întregul Guvern şi compromit actul guvernamental. Acest lucru s-a întîmplat din păcate, iar acum sîntem în situaţia în care se încearcă încorsetarea Primului Ministru şi trecerea tuturor deciziilor prin diferite filtre de partid, fără a se mai ţine cont de interesul oamenilor.
Toate aceste lucruri au dus la transferarea tensiunii de pe scena politică în Guvern, se pune o presiune politică extraordinară pe miniştri, sînt determinaţi să activeze în Guvern în funcţie de interesele de partid sau, mai rău, în funcţie de interesul unui politician sau altul. Şi aici amintesc doar modul în care s-a blocat votarea bugetului în Guvern, cazul Moldtelecom, în care se dorea taxarea suplimentară a oamenilor printr-o nejustificată majorare de tarife, și încercarea de blocare a reformei în educaţie prin denaturarea sensului real.
Şi voi mai da doar un exemplu, din multe altele, cel legat de ceea ce se întîmplă la întreprinderile de stat. Noi spunem mereu că una dintre marile probleme cu care se confruntă cetăţenii sînt preţurile mari şi că statul nu poate face mare lucru în a opri aceste creşteri de preţuri. Nu este adevărat! Lupta cu preţurile nu trebuie dată doar la suprafaţă, ci trebuie de pornit de la cauzele care generează creşterea preţurilor. Iar dacă vom face curăţenie în întreprinderile cu capital majoritar de stat, sînt sigur că vom obţine cel puțin o stabilizare a preţurilor, dacă nu chiar o micşorare. Nu voi accepta niciodată ca cetăţenii să plătească preţuri mai mari la telefonie, doar pentru că Moldelecom a făcut nişte investiţii nerentabile sau să plătească un preţ mai mare pentru pîine, pentru că cineva a administrat defectuos întreprinderea Franzeluţa.
Dragi concetățeni,
Am ținut să fac publice aceste lucruri pentru ca toată lumea să înţeleagă acţiunile Primului Ministru din ultima perioadă şi că nu mă voi opri aici, voi continua să elimin schemele frauduloase din aceste întreprinderi, indiferent cît de puternice se cred personajele care stau în spatele acestora.
Nu voi accepta ca Moldova să mai ajungă vreodată un stat luat în captivitate de o forţă politică sau de vreun grup de interese. Şi le transmit un mesaj celor care încearcă să facă asta, că sînt dispus să pierd enorm în planul imaginii personale pentru a mă lupta cu ei pînă la capăt.
Sînt conştient că nu întîmplător presiunile politice asupra Guvernului şi a Primului Ministru s-au accentuat în momentul în care am început lupta cu aceste scheme frauduloase. Este, dacă vreţi, o reacţie a sistemului care a condus ţara timp de foarte mulţi ani şi care opune acum o ultimă rezistenţă. Și nu trebuie să uităm nici o clipă cine a creat acest sistem și faptul că unii dintre ei sînt încă în funcții de conducere, iar alții sînt chiar în structurile de conducere ale AIE, prin intermediul unor funcții obținute conjunctural.
Întrebarea este însă în ce măsură noi, cei care asigurăm guvernarea, dorim să ducem această luptă cu sistemul pînă la capăt şi să curăţăm instituţiile, asigurîndu-le funcționalitatea.
Iar aici vreau să vă spun cum văd eu lucrurile:
1.Republica Moldova trebuie să aibă instituţii funcţionale, instituţii care să nu fie resetate de cîte ori se schimbă partidele de la guvernare.
2.Vreau să le redăm oamenilor instituţiile statului, să muncească pentru ei, nu pentru grupuri de interese.
Ori avem instituţii puternice, stabile, ori acceptăm să rămînem în sărăcie și corupția să devină regula de distribuire a resurselor, spre grupuri de interese, nu spre popor.
Trebuie să eliminăm politizarea excesivă a instituţiilor şi să încetăm să mai personalizăm funcţiile. Această personalizare ne-a adus în situaţia în care să nu putem alege Preşedintele ţării, în situaţia în care dialogul dintre partidele parlamentare este complet blocat. Eu consider că nu trebuie să existe egoism atunci cînd e vorba de interesul naţional, nu trebuie să sacrificăm Moldova pentru orgoliul cuiva, iar eu le-am spus şi partenerilor de consultări, sunt oricînd dispus să fac un pas înapoi, să renunț chiar la funcția de Prim Ministru, dacă acest lucru ar debloca situaţia politică.
Şi tot în acest context, pentru că s-a discutat mult în ultima perioadă pe tema alegerilor anticipate, vreau să vă spun că poziţia mea ca Prim Ministru a fost şi rămîne aceeaşi, că alegerile anticipate ar fi acum un dezastru pentru Republica Moldova, nu putem guverna țara într-o permanentă campanie electorală, e timpul să lucrăm în stare de normalitate. Declar astăzi public că voi face tot ce este posibil pentru a evita un nou scrutin electoral anticipat şi fac apel la toate partidele politice pentru reluarea dialogului pe tema alegerii preşedintelui ţării. În opinia mea, întreruperea dialogului cu opoziţia a fost una dintre marile greşeli ale AIE.
Avem responsabilitatea faţă de cetăţenii RM să găsim o soluţie de compromis. Le sîntem datori cetăţenilor care au votat AIE, dar trebuie să fim responsabili şi faţă de cei 40 la sută care au votat opoziţia. Noi trebuie să guvernăm pentru toţi cetăţenii ţării, indiferent de partidul pe care l-au votat.
Ieri am făcut un prim pas spre reluarea dialogului cu opoziția. În cadrul consultărilor am avut o întîlnire cu liderul PCRM, domnul Vladimir Voronin. Am discutat despre situația din țară, despre necesitatea de a găsi cît mai rapid o soluție pentru asigurarea stabilității politice. Întîlnirea de ieri a fost o dovadă că putem avea un dialog civilizat și sper ca în perioada următoare acest dialog să aducă și rezultate concrete, care să ducă la încheierea crizei constituționale.
Stimaţi concetăţeni,
Tot în acest context, vreau să menționez că unul dintre formatorii de opinie care a participat la consultări mi-a spus că pericolul care pîndeşte acum RM nu este comunizarea, ci mafiotizarea. Dacă nu vom opri orice tentativă de mafiotizare a țării, nu vom avea niciodată o Moldovă fără sărăcie și nu va veni niciodată timpul să ducem schimbarea pînă la capăt, iar aceste cuvinte vor rămîne doar slogane de campanie electorală.
Trebuie să recunoaștem că noi nu luptăm cu comuniştii acum, ei s-au izolat şi aşteaptă momentul oportun să revină la guvernare. Nu putem să mai continuăm să dăm vina doar pe ei, curînd o să facem doi ani de guvernare, iar acest argument îşi pierde din consistenţă. Eu sînt perfect conştient că cetățenii nu ne vor judeca după cît de eroi am fost în lupta cu comuniştii, ci după cîte lucruri bune am făcut pentru ţară.
Iar un lucru care pentru mine este principial, nu mai vreau ca în Republica Moldova să luptăm tot timpul împotriva a ceva sau împotriva cuiva, vreau ca toţi să luptăm pentru ceva, să luptăm pentru Republica Moldova, să luptăm pentru a ne integra în UE, să luptăm pentru a asigura drepturi, libertăți și bunăstare propriilor cetățeni.
Acestea sînt motivele pentru care am luat cîteva decizii care vizează o guvernare eficientă şi eliminarea unor bariere ce blochează activitatea Executivului.
Nu pot să mai accept ca printr-o aşa-zisă dragoste faţă de Alianţă să mascăm incompetenţa. Unii dintre conducătorii de instituţii, iar aici nu mă refer doar la Guvern, se cred veşnici în funcţii datorită faptului că se știu apăraţi de algoritmul politic care a dus la numirea lor. Dar dincolo de algoritm, e nevoie de competenţă. Şi afirm clar că nu toţi conducătorii de instituţii îşi fac treaba aşa cum ar trebui. Unii au aflat despre reformă doar de la televizor, nu au făcut nimic în ceea ce priveşte reformarea instituţiilor pe care le conduc. Aceste lucruri nu vor mai fi acceptate pentru că ne dorim să asigurăm o dezvoltare reală a țării.
Doamnelor și domnilor,
În situația actuală, AIE are două probleme importante de rezolvat: să asigure eficiența actului guvernării și să asigure stabilitatea politică prin depășirea efectelor crizei constituționale. De aceea, le voi propune colegilor de Alianță cîteva modificări esențiale, care ar asigura depășirea problemelor respective.
Le voi propune ca fiecare partid din Alianță să facă în perioada următoare o evaluare a activităţii conducătorilor de instituţii pe care i-au numit, lucru pe care îl vom face și în PLDM, după care să discutăm în cadrul AIE pe marginea acestor evaluări şi să luăm deciziile care se impun. La aproape doi ani de guvernare e cazul să vedem dacă cei pe care i-am numit în funcții își fac cu adevărat treaba.
În calitate de Prim Ministru, le voi prezenta, de asemenea, o evaluare în ceea ce privește activitatea Cabinetului și propunerile mele de remanieri. Aceste propuneri nu-i vor viza doar pe miniştri, ci şi pe conducătorii unor instituţii din administrația publică centrală.
Scopul acestei remanieri este eficientizarea Guvernului şi dinamizarea implementării procesului de reformă.
De asemenea, le voi propune partenerilor de Alianţă depolitizarea instituţiilor de drept. Şi aici mă refer la Justiție, SIS, Procuratura Generală, MAI și CCCEC. Aceste insituții au sarcina și responsabilitatea de a asigura aplicarea legii, însă ele sînt încă parte a unui sistem vicios și corupt, cu toții știm asta, sînt încă politizate excesiv, iar acest lucru afectează procesul de reformare, dar şi eficienţa lor. Sînt sigur că dacă vom avea o discuţie serioasă în Alianță, pe marginea acestui subiect, vom găsi soluţii pe a asigura independenţa necesară instituţiilor respective, inclusiv în ceea ce privește mecanismul de desemnare a conducătorilor, care nu mai trebuie să fie unul politic.
Am decis să le propun partenerilor de guvernare adoptarea Legii cu privire la responsabilitatea ministerială, astfel încît fiecare membru al Cabinetului de miniștri să poarte răspundere personală pentru activitatea desfășurată.
Voi iniția demersurile pentru amendarea Legii cu privire la Guvern prin eliminarea prezidiului, care s-a dovedit, aşa cum anticipam, un instrument birocratic şi inutil. Voi avea însă grijă să asigur în continuare, în cadrul şedinţelor de Guvern, mecanismele prin care deciziile care se iau să fie adoptate democratic, aşa cum s-a întîmplat şi în precedentul meu mandat, cînd am funcţionat foarte bine fără acest prezidiu, pe care nu o să-l regăsiţi în nici un guvern democratic.
De asemenea, voi insista să revenim la precedenta formulă de adoptare a deciziilor în Guvern, cu majoritatea voturilor membrilor Cabinetului prezenți la ședință. Este o procedură aplicată în instituțiile democratice din toată lumea, inclusiv în Parlamentul Republicii Moldova.
Tot în ceea ce priveşte activitatea mea, ca Prim Ministru, nu voi mai accepta să lucrez cu miniştri care nu duc la îndeplinire sarcinile pe care le primesc și care se preocupă mai mult să aducă critici colegilor de Guvern, decît să muncească. Cei care nu sînt în stare să se ridice la nivelul demnității de ministru, nu au ce să caute într-o echipă guvernamentală.
Stimați concetățeni,
Avînd în vedere faptul că instabilitatea politică încetinește implementarea reformelor, procesul de atragere a investițiilor străine și afectează imaginea țării noastre în exterior, consider această problemă ca fiind una de importanță majoră. De aceea, le voi propune colegilor din AIE să reluăm imediat dialogul pe marginea depășirii efectelor crizei constituționale.
La moment, eu văd două posibilitati reale de evitare a alegerilor parlamentare anticipate:
1) identificarea de către toate partidele parlamentare, în urma unui dialog constructiv, a unei candidaturi de consens pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. La cum stau acum lucrurile în Republica Moldova, se crează impresia că doar o persoană anume poate să fie Preşedinte al ţării, doar o persoană poate să fie Preşedinte al Parlamentului şi doar o persoană poate să fie Prim Ministru. Lucru care nu este corect. În Republica Moldova sînt mai multe persoane care pot face față cu succes acestor funcții.
2) Cea de-a doua soluție pe care o văd este amendarea solidară de către toate fracțiunile parlamentare a Constituției cu scopul revenirii la procedura de alegere a Președintelui de către întreg poporul. Este un lucru firesc atît timp cît nu putem să găsim o soluție pentru alegerea Președintelui țării de către Parlament.
Aici fac o precizare importantă - aceste propuneri nicidecum nu pot fi privite ca o reformatare a Alianței, noțiune care, se pare, a intrat puternic în vocabularul unor politicieni si care este folosită cu orice ocazie. Este, de fapt, o resetare funcțională a Alianței - un procedeu absolut necesar pentru a asigura stabilitate în țară și eficiență în actul guvernării.
În ceea ce priveşte procesul de reformă, trebuie să constat astăzi că Guvernul nu are sprijinul politic integral din partea partidelor din AIE. Nu putem să continuăm să luăm decizii privind reforma la Guvern, după care la Parlament sau la partid, să fie criticate. Nu poți să fii la guvernare, dar în acelaşi timp să fii în opoziţie.
Pentru a eficientiza procesul de reformă, voi pune în aplicare o propunere venită din partea mai multor parteneri de consultări, voi crea Comitetul Naţional pentru Reformă, din care vor face parte toţi membrii Guvernului, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile. Rolul acestui Comitet este de a monitoriza modul în care se desfăşoară procesul de reformă, de a veni cu recomandări în ceea ce priveşte procesul de implementare. În acest fel vom implica și societatea în procesul de luare a deciziilor referitoare la procesul de reformă.
De asemenea, voi crea Consiliul Economic pe lîngă Primul Ministru. Acest lucru mi-a fost solicitat şi de unii parteneri de consultări şi sînt sigur că va avea un impact pozitiv asupra unei politici economice mai sănătoase a Guvernului. Din Consiliul Economic vor face parte reprezentanți ai mediului de afaceri, importante personalități, dar vom invita și personalități din domeniul economic de peste hotare.
Stimati concetățeni!
Astăzi, am enunțat probleme cu care ne confruntăm la moment ca și Guvern, ca și Alianță, ca și țară. Acum, trebuie ca, împreună cu colegii din Alianță și cu colegii noștri din opoziție, să venim cu soluții, să le demonstrăm oamenilor că sîntem cu adevărat în serviciul lor, că luptăm cu corupția, că ne pasă de viitorul acestei țări și depunem eforturi pentru ca acest viitor să fie unul mai bun.
Perioada următoare va fi un adevărat test de maturitate politică, de responsabilitate civică și atașament față de interesele cetățenilor și ale țării. Vom vedea cine va reuși să treacă acest test! La finalul acestei perioade vom putea trage și unele concluzii privind evoluția situației în continuare. Am spus și mai spun - nu eu voi cel care va rupe Alianța! Cel mai mare dușman al AIE, cît nu ar părea de straniu, sînt chiar membrii ei.
Dacă toți vom înțelege acest lucru și vom acționa în consecință, Alianța are viitor, dacă nu - fiecare să-și asume partea sa de responsabilitate. În final, alegătorul este cel care ne va judeca. Personal, profit de ocazie și-mi reiterez angajamentul ferm de a acționa și în continuare pornind strict de la interesul cetățenilor. Sînt gata să procedeze la fel și colegii noștri de Alianță? În scurt timp vom afla acest lucru.
Este mai important ca niciodată să nu ne lăsăm pradă emoțiilor, să fim raționali, să dăm dovadă de înțelepciune și de spirit constructiv.
Oamenii așteaptă de la noi nu emoții, ci soluții, respectarea angajamentelor pe care ni le-am asumat și anume de a asigura Republicii Moldova un viitor liber, democratic, european, prosper. Pentru realizarea acestor obiective, în calitate de Prim-ministru, reafirm că prioritatea mea este implementarea reformelor și lupta împotriva corupției. Nu voi admite ca instituțiile statului să fie folosite în alte scopuri decît cele care reies din interesele cetățenilor.
În încheiere vreau să vă mai spun că atunci cînd am acceptat funcția de Premier, dar și ulterior cu alte ocazii, am menționat că voi fi un Prim-ministru al Republicii Moldova, al tuturor cetățenilor și nu voi accepta să dețin aceasta funcție doar de dragul funcției.
Stimaţi cetăţeni!
Propunerile pe care le-am făcut astăzi reprezintă viziunea mea privind măsurile ce se impun pentru a depăşi blocajele cu care ne confruntăm, viziune reieșită și din consultările cu societatea civilă şi partidele politice.
Sînt sigur că implementarea acestor propuneri va spori eficienţa şi calitatea guvernării şi va asigura condiţii de stabilitate politică, atît de necesare pentru dezvoltarea în continuare a ţării noastre. Pe parcursul timpului am dat dovadă în activitatea mea, nu prin declarații, ci prin acțiuni concrete, de maturitate și generozitate politică. Sper că și partenerii de alianţă vor trata cu maximă responsabilitate şi maturitate politică solicitările cu care am venit astăzi. Respingerea lor va însemna că Guvernul nu are sprijin politic şi, în această situaţie, voi lua deciziile care se impun.
Vă mulţumesc pentru atenţie!