Potrivit MAEIE, la 13 iulie, Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa şi Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov au participat la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic (NAC) în formatul 28+Republica Moldova, care a avut loc la Cartierul General NATO. Evenimentul respectiv este organizat anual cu scopul de a examina sarcinile şi evoluţiile în implementarea Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) RM-NATO.
Reprezentanţii RM au efectuat o trecere în revistă a progreselor atinse de ţara noastră în realizarea IPAP, dar şi a deficienţelor existente şi necesităţilor de suport din partea Alianţei Nord-Atlantice. A fost expusă intenţia autorităţilor moldoveneşti de a continua procesul de reformare şi modernizare a sectorului de securitate şi apărare cu scopul edificării capacităţilor adecvate pentru a răspunde la noile riscuri şi provocări.
Delegaţia RM a dat o apreciere înaltă sprijinului Alianţei Nord-Atlantice pentru implementarea reformelor în sectorul de securitate şi apărare. Totodată, au fost examinate posibilităţile obţinerii asistenţei NATO pentru implementarea proiectelor comune în desfăşurare. În mod special, a fost subliniată necesitatea identificării resurselor necesare pentru finalizarea fazei a treia a Proiectului de distrugere a pesticidelor şi produselor chimice periculoase în Republica Moldova.
Oficialii moldoveni au vorbit şi despre abordările autorităţilor de la Chişinău în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean. În mod special, a fost subliniată importanţa identificării unei soluţii viabile pentru conflictul transnistrean în baza respectului pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, reluării necondiţionate a negocierilor oficiale în formatul 5+2, promovării măsurilor de consolidare a încrederii dintre ambele maluri ale r. Nistru.
De asemenea, a fost prezentată viziunea şi poziţia autorităţilor moldoveneşti privind ultimele evoluţii şi eforturi în sensul deblocării crizei din jurul Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale în Europa, fiind remarcată necesitatea finalizării de către Federaţia Rusă a procesului de retragere a forţelor sale militare de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu angajamentele asumate la Summitul OSCE din 1999 de la Istanbul.
Evoluţiile în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova au constituit un alt subiect important al discuţiei. Reprezentanţii statelor NATO au accentuat sprijinul pentru procesele democratice, cursul de reformare şi integrare europeană promovate de Republica Moldova, precum şi susţinerea fermă pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a RM. Ei au pledat pentru consolidarea cooperării pragmatice şi eficiente cu Republica Moldova în domeniile de interes comun.
În aceeaşi zi, delegaţia RM a avut întrevederi bilaterale cu Secretarul General NATO Anders Fogh Rasmussen, Secretarul General-adjunct pentru combaterea noilor provocări la adresa securităţii Gabor Iklody, şi Secretarul General-adjunct pentru afaceri politice şi politica de securitate Dirk Brengelmann.
Începând cu anul 1994, Republica Moldova cooperează cu NATO în cadrul programului „Parteneriatul pentru Pace" (PpP). Pe 24 mai 2006, Moldova a semnat Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului RM-NATO (IPAP), eveniment ce a marcat o etapă calitativ nouă în relaţiile bilaterale cu această organizaţie euroatlantică.