Comisia de afaceri externe a Parlamentului European a aprobat recomandările cu privire la negocierile dintre UE şi Republica Moldova asupra viitorului Acord de asociere.Recomandările aprobate includ recunoaşterea directă a perspectivei de aderare a Republicii Moldova la UE şi menţionarea expresă a Articolului 49 al Tratatului de la Lisabona, care stipulează dreptul oricărui stat european de a adera la UE cu condiţia de a adopta principiile şi de a aplica standardele UE.
În calitate de responsabil al grupului PPE pe această temă, europarlamentarul român Traian Ungureanu consideră că referinţa la perspectiva concretă de aderare are importanţă majoră şi este semnul recunoaşterii eforturilor proeuropene ale Republicii Moldova. Aprobarea recomandărilor în AFET este şi o victorie a numeroşilor prieteni europeni ai Republicii Moldova.
"Menţionarea perspectivei de aderare a Republicii Moldova, în conformitate cu art 49 al Tratatului de la Lisabona, este un pas clar înainte. Ea înlocuieşte referinţa standard la perspectiva europeană pe termen lung şi este o încurajare concretă pentru autorităţile de la Chişinău. Formula a fost convenită după discuţii deschise şi intense cu colegii noştri din Franţa şi Germania", a spus Traian Ungureanu.
"Sunt profund satisfăcut că europarlamentari din diverse ţări şi-au exprimat în mod unanim susţinerea pentru recunoaşterea acestei perspective în mod explicit. Mulţumesc în mod special tuturor colegilor din statele membre est-europene, care au susţinut europarlamentarii din România în promovarea acestei idei", a adăugat Ungureanu.
Republica Moldova devine astfel ţară din cadrul Parteneriatului Estic căreia i se oferă cea mai ambiţioasă formulare în direcţia aderării la UE. Este pentru prima dată când un document oficial al Parlamentului European vorbeşte despre perspectiva 'UE' şi nu pur şi simplu 'europeană'. De asemenea, se elimină pentru prima data referinţa la termenul lung al acestei perspective. Traian Ungureanu invită oficialii din Republica Moldova să se bazeze pe acest document de susţinere în viitoarele negocieri asupra Acordului de asociere şi solicită Consiliului UE şi Comisiei Europene să ia în considerare poziţia Parlamentului European în cadrul procesului de finalizare a textului viitorului acord, anunță Agerpres.