Principalele subiecte ale discuţiei au vizat operaţiunile multianuale privind politicile de dezvoltare (DPO - instrument al BM, oferit sub formă de suport bugetar bazat pe acţiunile menţionate în matricea de politici, agreat între părţi), precum şi asistenţa BM care urmează a fi oferită în implementarea reformei sistemului educaţional din Republica Moldova.
Martin Raiser a informat că Banca a iniţiat deja discuţii privind facilitarea lansării celui de-al doilea generator al creşterii economice din Moldova prin intermediul exporturilor. Potrivit oficialului, suportul din partea Băncii va susţine realizarea măsurilor de politici agreate în matrice de politici, pentru o perioadă de doi ani, cu alocaţii în tranşe anuale.
Măsurile de politici propuse în cadrul operaţiunii au accentul pe sporirea productivităţii şi competitivităţii, şi se vor baza pe trei piloni: reforme ale mediului investiţional; reforme privind competitivitatea exportului; reforme în sectorul învăţămîntului.
Cît priveşte operaţiunea de suport pentru sectorul educaţiei, Directorul regional al Băncii Mondiale a menţionat că va continua suportul în cadrul unui nou Proiect propus în domeniul educaţiei, (în sumă de 30 mil. dolari SUA) bazat pe principiul nou de finanţare pe bază de rezultate obţinute în promovarea agendei de reformă a sectorului.
Operaţiunea de suport pentru sectorul educaţiei are ca scop susţinerea în implementarea Planului de acţiuni privind implementarea reformei structurale în educaţie, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr.484 din 05.07.2011, direcţiile principale fiind: asigurarea accesului pentru toţi copiii la educaţie de calitate; sporirea flexibilităţii în relaţiile de muncă în sectorul educaţiei; şi eficientizarea utilizării alocaţiilor financiare (prin aplicarea formulei de finanţare per-elev la nivel naţional).
Martin Raiser a informat că misiunea Băncii va reveni în Moldova în luna septembrie curent, pentru continuarea discuţiilor şi definitivarea proiectelor ce urmează a fi prezentate spre examinare Bordului Băncii Mondiale.
La întrevedere au mai participat Abdoulaye Seck, manager de ţară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa şi Secretarul General al Guvernului, Victor Bodiu, informează Serviciul de presă al Executuvului.