Angajaţii Direcţiei de сombatere a crimei organizate din cadrul Direcției generale servicii operative a departamentului de poliție Ministerul Afacerilor Interne au reţinut, zilele trecute, un grup criminal, specializat în afaceri cu substanţe chimice toxice și substanțe psihotrope. Cei doi bussinesmani au fost surpinși de poliție în momentul în care au primit bani de la o persoană pentru 2 kg de mercur şi 2 000 tablete „tramadol”.
Timp de câteva luni, ofiţerii DCCO au prelucrat o informaţie operativă, potrivit căreia un grup de persoane planifică să realizeze o cantitate impunătoare de substanţe chimice toxice. Potrivit informațiilor polițienești, grupul urma să vândă 2-3 kg de mercur la preţul de 100.000 euro.
Imediat, oamenii legii au creat un grup special compus din colaboratorii operativi ai Directiei, menit să prevină infracțiunea și să rețină suspecții.
În scopul stabilirii provenienţei mercurului dat şi a tuturor membrilor grupului criminal, ofiţerii Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate au infiltrat o persoană sub acoperire, care urma să încheie afacerea.
Astfel, a fost efectuată o achiziţie de control a 1 gr. de mercur, care, fiind supus expertizei, s-a dovedit a fi toxic, fiind utilizat la uzinele chimice.
Poliția a stabilit, de asemenea că, grupul infracțional este format din două persoane: o femeie și un bărbat, care pe lângă mercur au mai propus spre comercializare pastile „extazy” şi „tramadol”. Oamenii legii au stabilit că femeia este, de facto, posesoarea mărfii, iar bărbatul este cel care se ocupă nemijlocit de vânzare. De asemenea, forțele de ordine au constatat că, substanța chimică era sustrasă de la o uzină din Federația Rusă iar pastilele își aveau originea din România.
În urma investigaţiilor-operative s-a stabilit că, membrul grupului în vârstă de 58 de ani, originar din oraşul Ungheni a mai fost judecat pentru trafic de droguri.
Astfel, persoanele suspecte au fost prinse de poliție în momentul în care au pus în vânzare 2 000 tablete „tramadol” la preţul de 5.000 euro și 2 kg de mercur.
În prezent, ofiţerii DCCO a DGSO întreprind măsuri cu caracter operativ şi acţiuni de urmărire penală întru stabilirea persoanelor din Federaţia Rusă şi România, implicate în infracţiunea dată.
În acest caz a fost iniţiate două cauze penale în baza art. art. 224 „ Încălcarea regulilor de circulaţie a substanţelor, materialelor şi deşeurilor substanţelor, materialelor şi deşeurilor radioactive, bacteriologice sau toxice ” şi 217/1 „Circulaţia ilegală a substanţelor psihotrope în scop de înstrăinare” Cod penal al RM. Dacă suspecţii vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă o pedeapsă cu privaţiune de libertate de până la 7 ani.