Grupul de lucru "Finanţe accesibile şi ieftine" condus de Ministerul Economiei a finalizat procesul de identificare a obiectivelor dezvoltării sectorului financiar-bancar, ce vor fi propuse a fi incluse în Strategia Naţională de Dezvoltare "Moldova 2020". „Considerăm că obiectivul general al Republici Moldova până în 2020 trebuie să fie axat în jurul ideii de devenire a unei economii de piaţă funcţionale, ce ar însemna asigurarea unui sistem juridic imparţial, drept de proprietate garantat, sector financiar bine dezvoltat, libera concurenta protejata de un cadru legislativ aplicabil, etc." a specificat moderatul şedinţei de astăzi, viceministrul Economiei, Octavian Calmâc.
Grupul de lucru a identificat 4 obiective de bază a dezvoltării strategice de lungă durată a peţii financiar-bancare: dezvoltarea intermedierii financiare, optimizarea costurilor resurselor financiare, optimizarea condiţiilor de garantare a creditelor şi împrumuturilor şi îmbunătăţirea activităţii instituţiilor statului.
Totodată, documentul elaborat prevede o listă de obiective intermediare pe un termen mai scurt şi acţiuni concrete menite să asigure realizarea cu succes a obiectivelor propuse. Nu în ultimul rând, au fost fixaţi şi indicatorii calitativi şi cantitativi de performanţă ce vor asigura măsurabilitatea acţiunilor propuse.
La nivel de acţiuni Grupul de lucru a optat pentru dezvoltarea instituţiilor de plasament colectiv, fondurilor de pensii facultative şi fonduri de asigurări de viaţă, majorarea garanţiilor pentru depozite, creşterea nivelului de concurenţă pe piaţa financiară, asigurarea stabilităţii preţurilor, dezvoltarea pieţei ipotecare care ar tranzacţiona nu doar drepturile, dar şi garanţiile ipotecare, măsuri de consolidare a sistemului judiciar privind procesul de creditare, etc.
Documentul elaborat va fi prezentat pe parcursul săptămânii curente Guvernului Republicii Moldova pentru ulterioara includere în noua Strategie Naţională de Dezvoltare „Moldova 2020".
Potrivit Ministerului Economiei, noua Strategie Naţională de Dezvoltare „Moldova 2020" pentru anii 2012-2020 este o primă tentativă a Guvernului Republicii Moldova de a efectua o planificare strategică pentru o perioada mai mare de 4 ani şi va fi bazată pe 7 priorităţi - studii, drumuri, finanţe, business, asigurări sociale, energie şi justiţie. Ministerul Economiei este instituţia lider în elaborarea a trei din cele 7 priorităţi ale SND şi anume finanţe, business şi energie.