Un grup de investitori europeni a fost ţinta unui atac premeditat asupra acţiunilor pe care le deţineau la Moldova Agroindbank S.A. ("MAIB"), cea mai mare bancă din Moldova. Este pentru prima dată când investitori europeni au devenit victime ale unui atac de asemenea amploare în Moldova.
Luni, 5 septembrie 2011, Primul Ministrul Vlad Filat a susţinut o conferinţă de presă, în care a declarat că soluţionarea acestui atac fraudulos, în care s-a profitat de slăbiciunile sistemului judiciar din Moldova, reprezintă o prioritate pentru autorităţile moldovene. Investitorii salută declaraţiile Primului Ministru.
Pachetul de 28% din acţiuni al investitorilor europeni în MAIB a fost sustras în lunile iulie şi august ale acestui an.
Sustragerea s-a bazat pe o încheiere a Curţii de Apel Bender, din oraşul Căuşeni, care a recunoscut şi a încuviinţat spre executare o simpla fotocopie a unei hotărâri arbitrale ad hoc, care se pretinde că a fost emisă de arbitri, în Saint Petersburg, Rusia, care până în prezent nu pot fi localizaţi nici după o lună de căutări.
În mod deliberat, victimele nu au fost înştiinţate în legătură cu procedurile judiciare decât foarte târziu. Au fost comise încălcări grave de drept material şi procesual.
Investitorii au întreprins acţiuni juridice în Moldova şi într-un şir de alte jurisdicţii relevante, şi intenţionează să facă uz de toate mijloacele acordate de lege pentru a-şi recupera pachetele de acţiuni în cea mai mare bancă din Republica Moldova.
Autorităţile Republicii Moldova a acţionat rapid în vederea prevenirii sustragerilor similare în viitor, adoptând legi care să protejeze alţi investitori şi entităţi care ar putea cădea victime ale unor atacuri de acest tip. Deşi legislaţia va împiedica astfel de situaţii pe viitor, acţiunile investitorilor europeni au fost sustrase până la aprobarea legilor şi încă nu au fost restituite.
Şedinţa Curţii Supreme de Justiţiei din Republica Moldova pe acest dosar va avea loc pe 14 septembrie 2011.
"Îmi este greu să-mi imaginez că Înalta Curte va ratifica pe 14 septembrie aceste acţiuni ilegale. Dacă ghemul fărădelegilor nu va fi deznodat, atunci mă voi îngrijora, la modul cel mai serios, de prejudiciul, pe care acest precedent judiciar nefericit îl va cauza securităţii dreptului de proprietate pentru investiţiile in Moldova. Mizele în acest joc periculos sunt relaţiile Moldovei cu investitorii străini şi comunitatea internaţională, inclusiv cu organizaţii precum sunt Uniunea Europeană, BERD, FMI şi Banca Mondială.", a declarat Alexandru Ţurcan, Partener al Biroului de Avocaţi „Ţurcan Cazac", avocat al investitorilor europeni.
"Deşi aceasta este o problemă pentru acţionarii noştri, şi nu pentru bancă, situaţia este regretabilă şi sperăm că va fi soluţionată în scurt timp. Cu toate acestea, Moldova-Agroindbank se bucură de o situaţie financiară mai solidă ca oricând: profitul, lichiditatea şi suficienţa capitalului sunt la un nivel înalt. Banca se menţine într-o formă foarte bună cu perspective excelente pentru viitor.", a declarat Natalia Vrabie, Preşedintele Moldova-Agroindbank.