Preşedintele României, Traian Băsescu era preocupat, în august 2008, de sprijinul pe care l-ar putea primi România de la NATO şi Uniunea Europeană în cazul în care ar fi pusă în faţa unei 'provocări' din partea Rusiei în legătură cu Transnistria, relevă o telegramă diplomatică americană difuzată de organizaţia WikiLeaks.
Şeful statului român a ridicat 'aproape retoric' această problemă în cursul unei convorbiri cu senatorul american Richard Lugar, la 27 august 2008, vorbind despre implicaţiile evenimentelor care se derulau atunci în Georgia asupra conflictului care opune Republica Moldova şi autorităţile transnistrene. El a remarcat în acest context că o provocare venită din partea Rusiei la adresa celor '4.5 milioane de cetăţeni români' din RMoldova ar putea pune România într-un impas serios.
Potrivit telegramei datate 29 august 2008 şi postată pe cablegateresearch.net, Traian Băsescu a amintit în respectiva discuţie că, în timpul conflictului din 1991-1992 din RMoldova, România a sprijinit material autorităţile de la Chişinău şi s-a întrebat care ar trebui să fie răspunsul adecvat al României - în noua sa calitate de membru al NATO - la o provocare rusă în zonă.
Preşedintele României i-a mai spus senatorului american că se teme că recunoaşterea de către Rusia a Osetiei de sud şi Abhaziei - după recunoaşterea Kosovo de către SUA şi unele state europene - a lansat un proces care ameninţă să perturbe arhitectura legală internaţională existentă şi să creeze instabilitate în Europa.
Conform opiniei exprimate de Traian Băsescu, Vestul trebuie să contracareze efortul Rusiei de a-şi reafirma controlul asupra 'străinătăţii apropiate' - inclusiv Europa de est - cu un efort hotărât de a soluţiona conflictele îngheţate şi de a impune respectarea dreptului internaţional prin intermediul Consiliului de Securitate al ONU.
Preşedintele român a mai spus că NATO şi Uniunea Europeană trebuie să treacă de la 'declaraţii' la acţiune în a confrunta Rusia şi a apreciat de asemenea că o strategie mai robustă cu privire la regiunea Mării Negre trebuie să cuprindă o repoziţionare a instalaţiilor militare ale NATO, se mai arată în telegramă.AGERPRES