Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.09.2011

Directorul ÎS „Circul din Chişinău” a solicitat suportul Primăriei Chişinău, pentru reanimarea Circului

Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a întreprins astăzi o vizită de documentare la Circul din Chişinău, la solicitarea directorului întreprinderii. Edilul-şef al municipiului a fost însoţit de viceprimarul Nistor Grozavu, reprezentanţii Direcţiei generale arhitectură şi urbanism, Direcţiei Cultură a Primăriei, dar şi responsabilii din cadrul întreprinderilor „Apă-Canal Chişinău” şi „Termocom”.

După ce a revenit în proprietatea statului, în martie curent, Ministerul Culturii a desemnat un nou administrator al Întreprinderii de Stat „Circul din Chişinău”. După cum avea să constate primarul Dorin Chirtoacă, situaţia de aici este una gravă. Clădirea nu este conectată la reţeaua de energie electrică, la reţeaua de apă şi canalizare şi nu are încălzire deja de mai mulţi ani. Arena circului a fost distrusă, la fel şi încăperile auxiliare. Starea tehnică a clădirii însă este bună, dar necesită o reparaţie capitală.  

Pentru anul curent, în bugetul de stat nu au fost prevăzuţi bani pentru această instituţie. Totuşi, la Circul de Chişinău au revenit unii dresori, care anterior erau angajaţi ai întreprinderii. Aceştia se antrenează aici, unde-şi ţin şi animalele. Directorul ÎS „Circul din Chişinău” a solicitat suportul Primăriei Chişinău, pentru reanimarea Circului.

În context, primarul general a menţionat că Circul din Chişinău este unul din edificiile care reprezintă Chişinăul şi care dispune de cea mai mare sală de spectacole din Republica Moldova, cu o capacitate de 1890 de locuri. Deşi situaţia este una delicată, problemele pot fi soluţionate, a spus Dorin Chirtoacă.

Deşi este o instituţie de stat, subordonată Ministerului Culturii, deja în zilele următoare Primăria va aloca suma de 50 mii lei pentru achitarea datoriei şi reconectarea instituţiei la energia electrică. De asemenea, SA „Apă-Canal Chişinău” va examina posibilitatea reconectării instituţiei la reţeaua de apă şi canalizare. În acelaşi timp, Direcţia arhitectură şi urbanism va reexamina documentaţia de proiect, pentru reconstrucţia edificiului, elaborată anterior de Institutul „Urbanproiect”. Ulterior, va fi efectuată o evaluare, pentru a stabili suma necesară pentru reparaţia Circului. Potrivit lui Dorin Chirtoacă, pentru anul viitor în bugetul municipal vor fi prevăzute surse financiare necesare în acest sens, iar Primăria Chişinău va încerca să atrafă finanţări suplimentare, pentru a reanima Circul.  

Circul din Chişinău a fost construit între anii 1972 şi 1982, când a fost inaugurat. Instituţia a activat până în anul 2004. Tot atunci au fost concediaţi toţi angajaţii întreprinderii. Pretextul oficial de închidere a Circului a fost necesitatea efectuării unei reparaţii capitale a edificiului. În anul 2007 însă, Ministerul Culturii cedează clădirea unui agent economic din Cipru. La intervenţia autorităţilor centrale ale statului şi în baza unei solicitări a Procuraturii Generale a Republicii Moldova, clădirea a fost restituită statului abia în anul curent, iar contractul de arendă a fost reziliat, relatează Serviciul de presă al Primăriei.    

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus