Primele decizii privind autorii atacurilor la banci vor fi luate dupa audierile din Parlament din aceasta toamna, a declarat Vlad Filat, premierul Republicii Moldova, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Filat a vorbit si despre situatia politica, spunind ca nu va aduce comunistii la guvernare, dar va incerca un dialog cu PCRM pentru alegerea unui nou presedinte. Daca acest dialog nu va reusi, solutia este o noua Constitutie, alegerile anticipate fiind considerate "o catastrofa". Vlad Filat a vorbit si despre interesul Chisinaului pentru proiectul AGRI, precum si despre cum ar putea scapa Republica Moldova de dependenta fata de importurile de gaze din Rusia.
Reporter: Ati declarat ieri ca veti avea discutii la Bucuresti pe proiecte energetice si de infrastructura. Despre ce proiecte este vorba mai exact?
Vlad Filat: In primul rand este vorba de proiectul care vizeaza interconectarea retelelor de gaze naturale intre Republica Moldova si Romania si interconectarea retelelor energetice.
Reporter: Despre aceste doua proiecte s-a mai vorbit si in trecut. Care e stadiul real al acestor proiecte?
Vlad Filat: Aici avem o mare diferenta. Inainte daca s-a vorbit, acum se munceste. Deci proiectul este finalizat, urmeaza sa trecem la faza de implementare, in caeste sens am identificat si sursele de finantare. Vom avea co-participare din partea Comisiei Europene si in cadrul acordului de ajutor din partea Romaniei pentru Republica Moldova - pentru care suntem recunoscatori - vom solicita cofinantare si din partea Romaniei.
In acest sens am pornit procedura de amendare a acordului de ajutor financiar. Atat la Bucuresti, cat si la Chisinau, Guvernele au aprobat deciziile necesare, urmeaza sa la ratifice.
Acestea nu sunt doar proiecte care vizeaza domeniul energetic, acestea sunt proiecte vitale pentru Republica Moldova si disponibilitatea Romaniei, in acest sens, este una catre care nu trebuie sa venim doar cu cuvinte de recunostinta.
Explic de ce: dependenta de o singura sursa la capitolul furnizare gaze naturale si o dependenta de o sursa de furnizare a energiei electrice creeaza grave probleme, inclusiv la capitolul securitate energetica a tarii, de aceea obiectivul este unul foarte clar, urmeaza sa ne miscam cu viteza cu care ne miscam la ora actuala pentru a fi finalizat. Noi ne propunem ca la mijlocul anului 2013 aceste proiecte sa fie operationale, cel putin cel care vizeaza interconectarea retelelor de gaze naturale
Reporter: Recent a avut loc o discutie cu Ucraina privind cuplarea ei la viitorul interconector AGRI, cel care va aduce gaze naturale din Azerbaijan, via Georgia in Romania. Exista posibilitatea ca si Republica Moldova sa fie legata la acest interconector?
Vlad Filat: Este un proiect asupra caruia am avut mai multe discutii, in timp. Va fi o discutie punctuala si astazi in cadrul intalnirii pe care o voi avea cu presedintele Romaniei Traian Basescu. Avem o idee in acest sens. Este prematur sa o enunt. Dar, sigur, Moldova are interes strategic in acest proiect. Discutii in acest sens am avut si cu premierul ungar si cu presedintele Georgiei si cu presedintele Ucrainei, urmeaza si presedintele Azerbaijanului - cu care vom avea discutii in cadrul summitului parteneriatului estic din Varsovia. Concluzionand, este un proiect foarte interesant pentru Republica Moldova, urmeaza sa identificam posibilitatile de coparticipare.
Reporter: Revenind la cele doua proiecte pe care le-ati enuntat mai anterior. Care este valoarea celor doua proiecte de interconectare energetica si cum va fi impartita aceasta finantare?
Vlad Filat: Depinde cum privim lucrurile. Acest proiect va cunoaste etape. Prima etapa vizeaza interconectarea propriu-zisa, ulterior urmeaza a fi dezvoltat, de aceea, nu pot sa va enunt o cifra finala. Doar ca finantarea va fi, dupa cum spuneam, din partea Comisiei Europene, partial, din partea guvernului Republicii Moldova, partial si din partea Romaniei in cadrul acelui ajutor care este acordat Republicii Moldova.
Reporter: Dar, ca ordin de marime, vorbim de ordinul milioanelor de euro sau zecilor de milioane de euro?
Vlad Filat: Sigur vorbim de ordinul milioanelor, in prima instanta, daca e sa ne referim la interconectarea retelelor de gaze naturale este vorba de o suma de circa 20 de milioane de euro.
Reporter: Revenim in actualitatea interna a Republicii Moldova. De curand a avut loc un atac extrem de serios asupra unor banci importante din sistemul bancar. Stiu ca autoritatile au reusit in cele din urma sa repuna in drepturi proprietarii actiunilor care fusesera furate. Cine sunt vinovatii? Ce institutii sunt vinovate si cine va plati?
Vlad Filat: Eu o sa fiu, ca de obicei, sincer. Proprietarii nu au fost deocamdata repusi in drepturi. Ceea ce s-a intamplat la sfarsitul lunii iulie si pe parcursul luni august nu a fost un atac asupra unor banci, a fost un atac impotriva Republicii Moldova, deoarece obiectivul a fost unul de destabilizare economica si politica. Am fost implicat personal in administrarea acestui caz.
Am tras invataminte, in urma acestei situatii; prin angajarea raspunderii Guvernului am oferit instrumentare suficienta institutiilor statului pentru a actiona prompt, dar si pentru preventie. Mai mult decat atat, am dispus, initierea si a fost initiat un proces amplu de modificare a legislatiei. In acest sens, Polonia ne ofera sprijin direct, prin transferul de cunostinte si de experienta, in general. Zilele urmatoare urmeaza sa finalizam procesul in primul caz, care vizeaza investitorii sloveni si olandezi in Banca Comerciala Moldova Agroindbank si transmiterea actiunilor catre detinatorii legali.
La capitolul responsabili, nu o sa reusesc sa vorbesc despre foarte multe date care tin de secretul anchetei, insa sunt cunoscuti organizatorii si din punctul meu de vedere si din analiza pe care o am la dispozitie sunt si institutiile care se fac responsabile pentru ca nu au prevenit si nu au reactionat prompt si legal in situatiile respective.
Aceste institutii nu au subordonare guvernamentala, sunt sub control direct parlamentar, de aceea, prin intermediul colegilor din grupul parlamentar al PLDM am initiat audieri parlamentare, in prima instanta in comisiile sesizate in fond. In una dintre primele sedinte ale Parlamentului vom avea audieri parlamentare, iar in urma acestor audieri vom lua si decizii. Obiectivele mele in aceasta situatie vizeaza in primul rand repunerea celor deposedati in drepturile lor legale, apoi sanctionarea celor care nu si-au facut meseria si ajustarea legislatiei pentru ca asemenea situatii sa nu se mai intample in Republica Moldova.
Reporter: S-a vorbit despre posibila implicare a lui Vladimir Plahotniuc (oligarh moldovean, actualmente parlamentar - n.red) in acest atac. Ce informatii detineti in acest sens?
Vlad Filat: Pot sa va spun doar atit: nu am dreptul sa ofer date despre mersul anchetei. In sa numele de familie, apartenenta la un partid sau altul nu vor conta cind vom lua decizii. Toti cei implicati vor fi trasi la raspundere. Nu mai conteaza notiuni foarte generale si foarte speculative, despre Alianta (AIE - n.red.), despre pericole imaginare samd in cazul in care va fi sanctionat unul sau altul. Eu cred ca sarcina unei guvernari responsabile este sa asigure legalitatea in tara. In caz contrar nu are sens.
Reporter: Pe 16 aug, la Ciadar Lunga, ati spus ca Republica Moldova va avea presedinte in aceasta toamna. Avind in vedere si decizia Curtii Constitutionale de ieri, ce solutie vedeti pentru aceasta problema?
Vlad Filat: In declaratia facuta la Ciadar Lunga am mai spus un lucru pe care mi-am bazat acea declaratie si vreau sa reiterez: am spus ca vom avea presedinte pentru ca eu cred puternic ca avem suficienta ratiune in Parlament ca sa nu impingem Republica Moldova in alegeri anticipate, ceea ce ar reprezenta o catastrofa. Nu ma refer doar la tergiversarea proceselor in care avem o dinamica foarte pozitiva. Vizeaza si scepticismul care poate aparea in societate in urma acestor alegeri interminabile, care este un lucru foarte periculos, noi avind nevoie de o societate mobilizate si optimista.
Aceasta decizie a CCR a fost una fireasca si absolut legala. Ea reiese din spiritul Constitutiei, din continutul privit prin prisma abordarii juridice, nu emotive sau oportuniste, dar si din avizul Comisiei de la Venetia.
Acum, urmeaza sa ne concentram pe identificarea solutiilor. Eu categoric nu agreez aceasta abordare care exista pe parcursul timpului ce tine de concurenta lansarii candidatilor. Nu aceasta este solutia. Nici mentinerea unui singur candidat, care devine deja banc in Republica Moldova. Este necesar sa gasim solutia pentru ca un candidat identificat sa fie ales. De aceea noi nu vom participa la acest concurs, dar vom face tot posibilul sa cream acea atmosfera necesara pentru a putea sa dialogam in identificarea unei solutii durabile, nu doar pentru alegerea de azi a presedintelui.
In acest sens avem doua solutii care pot avea finalitate logica (deci alegerea presedintelui) si mai mult decit sa fie legale - pentru mine acest al doilea aspect este mai important, pentru ca nu o sa deviez niciodata de la principiul legalitatii.
Prima solutie este, sigur, un dialog civilizat, inclusiv cu Partidul Comunistilor. Speculatiile care exista vizavi de pactizari, coalizari sint cinice si absolut neserioase. In toata lumea, cind sint momente grele pentru tara, partidele - indiferent de ideologie, trecut - iau decizii in interesul larg, national, si nu prin prisma frustrarilor sau supararilor personale. De aceea, urmeaza sa asiguram acest cadru in care sa discutam civilizat pentru a identifica o solutie.
Daca acest lucru nu va fi posibil, ramine unica solutie: sa adoptam o noua solutie. Vorbesc de o noua Constitutie pentru ca nu e firesc si corect sa scoatem oamenii la un referendum pentru a modifica un singur articol din Constitutie. Este necesar sa depunem efortul conjugat, cu participarea tuturor celor care au capacitatea de a elabora o noua Constitutie, care se vizeze problemele in perspectiva pe care le poate avea Republica Moldova. O Constitutie care sa raspunda la intrebari, si nu sa creeze intrebari si sa o adoptam in acest referendum. De aceea, avem nevoie de timp, de implicarea tuturor si de realizarea unui compromis.
Fiindca cea mai mare discutie pe care eu o intrevad - si e firesc sa fie asa - va fi pe marginea formei de guvernamint, ce fel tara vrem noi sa avem: una prezidentiala sau una parlamentara. Eu optez pentru o solutie care sa nu creeze confuzii, sa aiba delimitari foarte clare. Cind avem situatii semi-prezidentiale sau semi-parlamentare, practica altor tari demonstreaza ca asta reprezinta o problema.
Reporter: Au existat voci in presa din Chisinau care au vorbit despre o posibila rupere a Aliantei pentru Integrare Europeana si o coalizare a partidului dvs. cu comunistii pentru alegerea unui presedinte. Cum comentati aceste speculatii?
Vlad Filat: Vedeti, in aceasta toamna, mai spre inceput de iarna, vom implini patru ani ca partid politic. De la lansarea ideii crearii partidului au existat aceste speculatii privind coalizari, pactizari cu comunistii. Daca e sa va uitati la fapte, la actiunile partidului si ale mele, o sa vedeti ca exopresia "Viata bate filmul" este foarte adevarata. Noi am scos PCRM de la guvernare, nu prin declaratii, ci prin actiuni zi de zi. Eu nu am cum, din toate punctele de vedere fiind privita situatia, sa aduc comunistii la guvernare.
Eu vorbesc doar despre faptul ca nu este corect ca un partid politic sprijinit de 40% din cetatenii RM - pe care eu nu-i vad diferiti - sa-l tinem separat de procesul politic si decizional chiar, pornind inca de la o premisa: Opozitia are un rol foarte important in orice societate democratica, dincolo de asigurarea controlului actului de guvernare, dar si de pe pozitia contributiei la edificarea statului. De aceea, toate aceste speculatii ramin pe constiinta celor care speculeaza. Noi vom incerca sa-i atragem pe comunisti in procesul de guvernare a tarii, avind aceasta calitate de opozanti.
Si daca vor fi situatii in care comunistii ar vota un proiect de interes national, eu nu vad in asta o problema. Eu vrea sa va spun ca in perioada in care ei erau la guvernare si noi in Opozitie, am avut situatii in care am votat unanim in Parlament legi, pentru ca vizau interesul tarii. Si de aceea trebuie sa-i atragem in acest proces si eu voi face tot posibilul.
Reporter: Vedeti o astfel de situatie - atragerea PCRM in votarea unui nou presedinte, si daca da, care ar fi acel presedinte?
Filat: Acest candidat urmeaza sa fie identificat in urma negocierilor, si nu in urma impunerilor. Depinde cum pornesti intr-o actiune. Eu cred ca orice e posibil sa fie realizat. De aceea trebuie sa incepem, avind credinta ca se poate. Dar aici tine si de cultura politica, care mai are sa se adauge la capitolul calitate in Republica Moldova.
Vlad Filat: Ceea ce am declarat atunci, tine de realitate. In primul rind a fost o deficienta in comunicare - regretabila, apoi scoaterea din context. Si, ca de obicei, latura emotionala a inlocuit partea rationala a relatiilor pe care noi dorim atit de mult sa le avem. Situatia e una foarte simpla: nimic nu s-a schimbat. In Republica Moldova se preda in continuare Istoria romanilor.
Insa trebuie sa aveti in vedere ca procesul de integrare europeana in care este implicata Republica Moldova presupune integrare si in domeniul educatiei. Iar recomandarile la care s-a facut referinta atunci cind Romania adera la UE sint, in fond, mobligatorii si pentru noi. Concentrarea asupra formei si nu asupra continutului este o abordare foarte gresita. In Romania, manualul se cheama Istoria. In interiorul acestui manual, acolo deja tina de curricula.
Daca o sa va uitati, la noi se preda in baza Istoriei romanilor. Ideea care tine de denumirea manualului Istorie nu schimba continutul. 45% din continutul manualului tine de istoria romanilor, si-asa este firesc sa fie. Insa totodata atunci cind studiaza istoria, copii din RM trebuie sa cunoasca si ce s-a intimplat in intreaga lume.
In concluzie, a fost o deficienta de comunicare si o reactie, din pacate, iarasi foarte emotiva, care a adus un prejudiciu, nu de imagine, prejudiciu chiar la nivel de abordare a unor probleme. Noi am convenit la prima intilnire pe care am avut-o cu domnul presedinte Basescu ca vom continua sa muncim farte mult in promovarea valorilor culturale, valorilor noastre comune, pe care nimeni nu poate sa le separe, insa totodata ne vom concentra foarte mult asupra si aspectului pragmatic, care vreau sa va asigur ca leaga mult mai mult oamenii, si aici eu voi insista foarte mult.
Sursa: HotNews.ro