Legea finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale urmează să substituie actuala Lege privind sistemul bugetar şi procesul bugetar, iar modificările operate în acest sens sînt menite să consolideze şi să eficientizeze utilizarea resurselor financiare publice. Spre deosebire de Legea în vigoare, documentul de aplicare a Legii noi se va extinde, cuprinzînd atît instituţiile bugetare, cît şi instituţiile publice autofinanţate, întreprinderile de stat/municipale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar public, care urmează să fie supuse monitoringului financiar.
Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa a menţionat că documentul este unul care corespunde situaţiei reale din Republica Moldova, precizînd că acesta a fost elaborat în colaborare cu factorii de decizie responsabili şi partenerii de dezvoltare.
Cît priveşte politica bugetar-fiscală pentru anul 2012, principalele amendamente ţin de majorarea mărimilor scutirii anuale personale, scutirii personale majore şi scutirii pentru persoanele întreţinute la rata inflaţiei prognozată pentru anul 2012, precum şi reintroducerea impozitului pe venitul agenţilor economici în mărime de 12%, cu anularea tuturor facilităţilor fiscale generale şi individuale, exceptînd cele garantate pentru o perioadă de timp concretă: zonele economice libere, dobînzile la depozite bancare şi valori mobiliare corporative.
O altă măsură ţine de impozitul simplificat unic în mărime de 4% din venitul obţinut din activitatea operaţională de către agenţii micului business, care nu vor atinge plafonul de înregistrare benevolă în calitate de contribuabil al TVA de 100 mii lei sau plafonul de înregistrare obligatorie în calitate de contribuabil al TVA de 600 mii lei, determinată prin metode şi surse directe şi indirecte. Totodată, acei agenţi economici care au cifra de afaceri de la 100 mii lei la 600 mii lei pot alege sistemul general de impunere, la cota de 12%.
De asemenea, proiectul prevede menţinerea cotei impozitului reţinut final la sursă din venitul sub formă de dividende obţinute de persoane fizice - cetăţeni rezidente, agenţi economici nerezidenţi - de 15%, iar pentru agenţi economici rezidenţi - de 0%, cu includerea ulterioară a acestui venit în venitul brut.
Totodată, se propune diminuarea mărimii cotei impozitului reţinut la sursă din venitul obţinut de agenţi economici şi cetăţeni nerezidenţi, de la 15% la 12%, în aceeaşi mărime ca şi impozitul pe venitul agenţilor economici, cu excepţia venitului sub formă de dividende (15%).
În vederea aducerii în concordanţă cu cota minimă de impozitare a persoanelor fizice, este prevăzută majorarea cotei impozitului pe venit reţinut la sursa de plată de la 5 % la 7 %, concomitent cu introducerea obligaţiei prezentării declaraţiei privind impozitul pe venitul persoanelor fizice în cazul depăşirii plafonului de venit impozabil (25200 lei) reţinut la sursa de plată, conform art.90 din Codul fiscal.
Proiectul de lege cuprinde şi extinderea mecanismului de restituire a TVA la investiţiile (cheltuielile) capitale efectuate începînd cu 01 ianuarie 2012 în localităţile republicii pentru mun. Chişinău şi Bălţi, exceptînd cele efectuate în clădiri şi autoturisme, fără stabilirea plafoanelor de restituire a TVA, cu anularea celor stabilite la investiţiile (cheltuielile) capitale efectuate în alte localităţi decît mun. Chişinău şi Bălţi. Modificările respective au drept scop sporirea fluxului de investiţii autohtone şi externe, crearea noilor locuri de muncă, cît şi susţinerea creşterii economice.
Se mai prevede şi menţinerea cotei reduse a TVA de 8% la zahărul din sfecla de zahăr în vederea continuării stimulării ramurii agricole de producere a sfeclei de zahăr.
La capitolul accize, se prevede anularea accizului pentru vinul din struguri proaspeţi şi mustul de struguri în vederea alinierii legislaţiei fiscale naţionale la practica europeană ceea ce va contribui la diminuarea poverii fiscale asupra agenţilor economici şi dezvoltarea ramurii vitivinicole în ansamblu. La fel, se prevede majorarea cotelor accizelor la autoturisme şi ajustarea cotelor accizelor la produsele petroliere şi derivatele acestora la rata inflaţiei prognozată pentru 2012.
Pe lîngă acestea, se prevede modificarea structurii mărimii cotei accizului la articole din tutun, alcoolul etilic nedenaturat cu o concentraţie alcoolică de pînă la/mai mult de 80% volum.
Documentul mai prevede un şir de amendamente de ordin vamal şi fiscal, precum şi reglementări noi vizînd activitatea de audit, menite să consolideze şi să eficientizeze utilizarea resurselor financiare publice.
Premierul a solicitat ajustarea tuturor propunerilor în termen de 3 zile, astfel încît luni, 17 octombrie documentul să fie transmis Parlamentului spre aprobare, relatează Serviciul de presă al Executivului.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.10.2011Executivul a aprobat proiectul Legii finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale şi politica bugetar-fiscală pentru anul 2012
Comentarii (0)