Avem nevoie de soluţii şi propuneri de politici alternative, nu doar de constatarea anumitor fapte şi situaţii, a declarat viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, în cadrul lansării celei de a doua ediţii a publicaţiei Tendinţe în Economia Moldovei. Ne dorim să elaborăm politici economice realiste, şi nu castele de nisip, de aceea avem nevoie de propuneri din partea societăţii civile şi experţilor independenţi pe care le luăm în consideraţie, a spus ministrul Economiei.
În contextul evenimentului, ministrul Economiei a anunţat noile prognoze macroeconomice, consultate cu misiunea Fondului Monetar Internaţional, aflată la Chişinău. Astfel, pentru anul 2011 se prognozează o creştere a Produsului Intern Brut de 6,5%, după ultima revizuire în creştere, lansată în luna septembrie a.c., o creştere a exporturilor cu 47% şi cu 33% a importurilor, urmând să se menţină o diferenţă de 14-15% în ritmul de creştere a acestora. Astfel, este în creştere şi gradul de acoperire a importurilor prin exporturi, creşterea exporturilor din acest an fiind un record absolut în istoria independenţei Republicii Moldova, a apreciat ministrul Economiei. Totodată, Valeriu Lazăr a menţionat creşterea volumului investiţiilor în capital fix cu 18%, ce va permite recuperarea mai rapidă, decât se prevedea la începutul anului, a scăderii drastice din anul 2008, ultimul an înainte de criză, la acest capitol.
Pentru anul 2012, Ministerul Economiei a redus prognoza creşterii economice până la nivelul de 4%, în linie cu aşteptările privind tendinţele în economia globală şi regională.
Versiunea electronică a publicaţiei, împreună cu baza de date cu indicatorii poate fi descărcată gratis de pe pagina web a Institutului: http://www.iefs.md. Publicaţia este disponibilă în limbile română şi engleză.
Potrivit ME, publicaţia a fost elaborată de către experţii Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică pe lângă Ministerul Economiei, cu suportul UE şi PNUD. Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică (IEFS) este un centru public de tip think-tank implicat în cercetările din domeniul economic, financiar, statistic şi social, precum şi în elaborarea bazei analitice a reformelor.