Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.11.2011

Ministerul Economiei a propus un Program de eficienţă energetică

Potrivit Ministerului Economiei, programul prevede aplicarea stimulentelor, inclusiv financiare pentru acţiunile de eficienţă energetică, crearea standardelor tehnice care să limiteze utilizarea unor tehnologii de proastă calitate şi cu un consum excesiv de energie, antrenarea donatorilor şi investitorilor internaţionali în finanţarea acțiunilor de eficiență energetică. Totodată, Programul obligă autoritățile publice locale să elaboreze programe și planuri locale de îmbunătățire a eficienței energetice.

„Este seminifactiv faptul că noi nu doar vorbim despre eficienţa energetică sau cerem de la societate să întreprindă acţiuni de acest gen, dar şi contribuim, inclusiv financiar, la realizarea proiectelor de eficienţă energetică. Dacă în anul curent deja am alocat 25 de milioane de lei pentru sporirea eficienţei energetice, atunci pentru anul 2012 domeniul este considerat drept unul prioritar, fiind bugetaţi cca 180 de milioane de lei în acest sens”, a declarat viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei.


Principalele trei sectoare energofage în Republica Moldova sunt imobilele – 45% din consumul de energie, transportururile – 23%, și industria căreia îi revin– 10% din consumul energetic al țării.

Sectorul imobiliar este responsabil pentru realizarea unei economii de energie de aproximativ 10-12% în țina națională de 20% către anul 2020. Şi aceasta pentru că potențialul reducerii consumului unei clădiri vechi este estimat între 30 și 50%, iar o mare parte din fondul locativ, în total 78,9 mln. metri pătrați, are vechimea cuprinsă între 20-60 de ani și are caracteristici termice scăzute. O atenţie deosebită în acest context va fi acordată izolării termice a clădirilor.

Programul prevede, printre altele, acțiuni pentru reducerea rezistenței la rulare a pneurilor autoturismelor, rezistență care reprezintă între 20 și 30% din consumul de combustibil al vehiculelor. De altfel, trasnporturile, care depind în întregime de combustibili fosili sunt principalul responsabil pentru poluarea mediului ambiant, cererea pentru mijloacele de transport înregistrând în ultimul deceniu o creștere de cca 2% anual.

Industria moldovenească fiind cu până la 60% mai energofagă în comparație cu industria din Uniunea Europeană, intensitatea și consumul de energie influențează direct prețurile la produsele naționale, făcându-le mai puțin competitive atât pe piața internă, cât și pe cea externă. Astfel, Programul propune o serie de acțiuni pentru sporirea eficienței energetice în sectorul industrial.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus