Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.11.2011

Iurie Leancă la Reuniunea miniştrilor de externe din Regiunea Dunării

Iurie Leancă la Reuniunea miniştrilor de externe din Regiunea Dunării

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a participat la 7 noiembrie 2011, la Bucureşti, la Reuniunea informală a Miniştrilor Afacerilor Externe din statele riverane Dunării. Evenimentul a fost iniţiat de Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi de Vicecancelarul, Ministrul federal de Externe al Austriei, Michael Spindelegger. La reuniune au participat delegaţiile celor 14 state riverane Dunării, Comisiei Europene, preşedinţiei Consiliului UE şi UNESCO, iar agenda acesteia s-a axat pe rolul cooperării macro-regionale pentru aplicarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) în vederea sporirii competitivităţii în regiune prin inovare, cercetare şi  transfer de tehnologie.
 
În intervenţia sa, Iurie Leancă a abordat mai multe aspecte privind semnificaţia SUERD în actualul context european, managementul şi modalităţile de finanţare a proiectelor. Având în vedere caracterul neinstituţionalizat al SUERD, şeful diplomaţiei moldoveneşti a specificat importanţa monitorizării implementării proiectelor din statele riverane. De asemenea, a fost accentuată importanţa Strategiei Dunării ca un instrument excelent pentru statele care nu fac parte din UE de a se alinia mai rapid valorilor şi standardelor europene. În acest sens, au fost încurajate implicarea şi sprijinul din partea Comisiei Europene în procesul de implementare a Strategiei, inclusiv prin sporirea alocaţiilor financiare necesare.
 
Potrivit MAEIE, in cadrul reuniunii, Iurie Leancă a avut întrevederi cu miniştrii de externe ai Bulgariei, Austriei şi României. În discuţii a fost trecut în revistă stadiul actual al relaţiilor  bilaterale precum şi evoluţia relaţiilor RM cu Uniunea Europeană. Ministrul Iurie Leancă a vorbit despre realizările dar îndeosebi despre priorităţile Republicii Moldova în cooperarea politică şi sectorială cu Uniunea Europeană. Referitor la SUERD, s-a convenit ca accentul să fie pus în continuare pe proiecte concrete care ar permite valorificarea deplină a potenţialului economic, social, cultural, comercial şi energetic al regiunii dunărene.
 
Reuniunea şefilor diplomaţiilor din regiunea dunăreană este urmată, pe 8 noiembrie 2011, de Forumul Economic consacrat societăţii civile, mediului de afaceri şi academic din statele riverane, care vor dezbate iniţiative privind impulsionarea creşterii economice şi facilitarea schimburilor culturale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus