Cea de a XIII-a reuniune a Comisiei mixte inter-guvernamentale moldo-ucrainene pentru colaborare comercial-economică s-a desfăşurat astăzi la Chişinău. Pe ordinea de zi a şedinţei au figurat 13 chestiuni, printre care cooperarea în domeniul agricol şi industrial, cooperarea între instituţiile responsabile de atragerea investiţiilor şi promovarea exporturilor, participarea companiilor ucrainene în crearea parcurilor industriale pe teritoriul R. Moldova, soluţionarea diferendelor comerciale bilaterale, regimul de trecere a frontierei. Alte chestiuni se referă la pregătirea acordului bilateral în vederea exploatării nodului hidroenergetic de la Dnestrovsk, cooperarea în domeniul protecţiei mediului în regiunile limitrofe, în domeniul ocrotirii sănătăţii etc.
Reprezentanţii Moldovei şi Ucrainei în Comisia interguvernamentale şi-au exprimat interesul pentru aderarea comună la organizaţia europeană a operatorilor de sistem pe piaţa energetică ENTSO-E şi au convenit să efectueze studii privind eventuala unificare a pieţelor energetice din Moldova şi Ucraina. Totodată, partea moldovenească s-a arătat interesată în construcţia unei noi linii electrice Bălţi-Centrala de la Dnestrovsk de 330 kW.
Părţile au constatat intensificarea, pe parcursul anului 2011, a dialogului bilateral privind soluţionarea diferendelor comerciale, precum şi acordurile de principiu, la care s-au ajuns în urma consultărilor moldo-ucrainene. Astfel, partea ucraineană s-a angajat ca cel târziu până la finele anului 2011 să întreprindă acţiunile necesare pentru echilibrarea şi unificarea cotelor accizelor la brandy şi alte băuturi spirtoase, inclusiv divinuri/coniacuri moldoveneşti, prezentând proiectele de modificări în legislaţia fiscală. În acelaşi timp, partea moldovenească va asigura intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2012, a modificărilor legislaţiei privind taxa ecologică pentru băuturile importate în ambalaje tetra-pack şi va institui un mecanism de gestionare a deşeurilor de acest gen în conformitate cu practica europeană.
În cadrul şedinţei s-a convenit asupra semnării unui Memorandum de cooperare între Organizaţia pentru atragerea investiţiilor şi promovarea exporturilor din Moldova (OPEM) şi instituţia similară din Ucraina.
În conformitate cu înţelegerile de astăzi, noi puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene ar urma să fie deschise în localităţile Unguri-Bronniţa şi Rosoşani-Briceni, această acţiune înscriindu-se în iniţiativa Parteneriatului estic de gestionare integrată a frontierelor.
Următoarea şedinţă a Comisiei mixte va avea loc în aprilie sau mai 2012 la Kiev, urmând a fi semnate o serie de importante documente ce ar impulsiona dialogul bilateral.
Potrivit Ministerului Economiei, între Republica Moldova şi Ucraina sunt semnate 167 acorduri, care acoperă aproape toate domeniile de cooperare. Volumul comerţului bilateral în perioada ianuarie-august 2011, cu excepţia activităţii agenţilor economici din regiunea transnistreană, a constituit 492,7 mln de dolari SUA şi, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2010, a crescut cu 127,9 mln de dolari sau cu 35.06%. Astfel după cifra de afaceri înregistrate în perioada ianuarie-august 2011, Ucraina deţine locul 3 printre ţările partenere cu care Republica Moldova dezvoltă relaţii economice.