Procuratura Generală informează că recent a fost pronunţat verdictul în cazul celui de-al patrulea inculpat, acuzat de procurori de acces neautorizat la reţelele şi serviciile de telecomunicaţii ale operatorilor de telefonie mobilă Î.M. „Orange Moldova” S.A. şi Î.M. „Moldcell” S.A.
Judecătoria Botanica i-a stabilit acestuia o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendarea executării acesteia pe un termen de probă de 3 ani, cu nimicirea bunurilor folosite şi destinate pentru comiterea infracţiunii. De asemenea, instanţa a admis acţiunile civile înaintate de reprezentanţii operatorilor de telefonie mobilă în sumă de aproximativ 350 000 lei MD.
În cadrul acţiunilor de urmărire penală, învinuitul a încheiat cu procurorii acord de recunoaştere a vinovăţiei.
Reamintim că, la finele anului 2010, Secţia tehnologii informaţionale şi investigaţii ale infracţiunilor în domeniul informaticii a Procuraturii Generale în comun cu Direcţia investigare a fraudelor a MAI au efectuat peste 40 de percheziţii la domiciliile persoanelor implicate în comiterea acestor infracţiuni, au fost audiate peste 100 de persoane, au dispus efectuarea a peste 25 de expertize judiciare şi constatări tehnico-ştiinţifice pe acest caz.
În rezultat au fost identificate echipamentele GSM, sistemele informatice, cartelele SIM, contractele de prestare servicii şi alte obiecte utilizate la săvârşirea infracţiunii.
Această cauză penală a fost declanşată de Procuratura Generală în baza sesizărilor depuse de reprezentanţii Companiilor de Telefonie Mobilă „Moldcell” şi „Orange Moldova” referitor la pretinsele fapte ilegale săvârşite de per¬soane necunoscute, manifestate prin acces neautorizat la serviciile de telecomunicaţii.
Potrivit sentinţei, pe parcursul lunilor octombrie-decembrie 2010, fiind determinat de către alte persoane, inclusiv cetăţeni ai României, în schimbul unor recompense băneşti, învinuitul a organizat încheierea contractelor de prestare a serviciilor de telefonie mobilă, procurarea, răzuirea, activarea, depozitarea şi punerea la dispoziţie a cartelor SIM personalizate şi nepersonalizate „Orange Moldova” şi „Moldcell”, a cartelelor de reîncărcare.
Totodată, persoana acuzată a organizat identificarea, acordarea accesului şi conectarea la reţeaua internet, identificarea şi pregătirea spaţiului pentru instalarea mijloacelor tehnice speciale utilizate pentru generarea traficului voce în reţeaua de telefonie mobilă sub formă de antene şi echipamente GSM, precum şi conectarea, amplasarea, testarea şi asigurarea funcţionării mijloacelor tehnice speciale sus-menţionate.
Concomitent, în privinţa cetăţenilor României - organizatori ai grupurilor criminale, precum şi complicilor acestora, bănuiţi inclusiv şi de spălare de bani, procurorii au expediat materialele cauzei penale organelor competente din România pentru preluarea examinării în continuare a cazului.
Sentinţa cu drept de atac în modul stabilit de lege.
Potrivit Serviciului de presă al Procuraturii Generale, în iunie curent, Judecătoria Buiucani le-a stabilit altor trei inculpaţi pedepse a câte 3 ani, 2 ani, şi respectiv 1 an închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe termenul de probă de 1 an. De asemenea, inculpaţilor le-au fost confiscate bunurile utilizate şi destinate pentru comiterea infracţiunii şi au fost admise acţiunile civile înaintate de către reprezentanţii operatorilor de telefonie mobilă „Orange Moldova” şi „Moldcell” în sumă de 1.940.463 lei MD şi 1.794.679 lei MD.