Republica Moldova salută aderarea Federaţiei Ruse la Organizaţia Mondială a Comerţului, ceremonia oficială a căreia va avea loc la 15-17 decembrie 2011, în cadrul celei de 8-a Conferinţe Ministeriale a OMC.
Negocierile de aderare a Rusiei s-au finalizat la 10 noiembrie 2011.Reamintim, că Federaţia Rusă a negociat aderarea sa la OMC pe parcursul a 18 ani.
Aprobarea în unanimitate de către membrii grupului de lucru a pachetului de reforme şi angajamente aferente aderării Rusiei la OMC reprezintă o realizare istorică pentru OMC ce va aduce beneficii substanţiale atât Rusiei cât şi membrilor OMC prin consolidarea sistemului comercial multilateral şi cooperării economice globale.
Din momentul aderării, Rusia şi-a luat angajamentul de a implementa în totalitate prevederile OMC integrându-se într-un cadru legal internaţional, care presupune respectarea unui şir de condiţii.
În acest sens până, la 15 iunie 2012, Federaţia Rusă urmează să ratifice pachetul de aderare la OMC, devenind membru cu drepturi depline în termen de 30 de zile după notificarea ratificării.
Luând în considerare specificul economiei naţionale, relaţiile istorice şi cadrul juridic bilateral destul de dezvoltat al relaţiilor dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, elementul cheie al poziţiei Republicii Moldova la procesul de aderare la OMC a fost susţinerea integrală a procesului de aderare la OMC a Federaţiei Ruse şi reglementarea relaţiilor comerciale intr-un format mai preferenţial de cât cel oferit de OMC.
Din momentul aderării la OMC, Rusia s-a angajat să reducă tariful mediu la import cu aproximativ 50%, ajungând la media tarifului vamal de 7,8 %. Mai mult ca atât, media simplă a taxelor vamale pentru produsele agricole va constitui aproximativ 10,8%, iar pentru produsele industriale – 7,3 %. Astfel, pentru mai mult de 1/3 din liniile tarifare reducerea va fi aplicată din momentul aderării FR la OMC, iar pentru celelalte a fost stabilită perioade de tranziţie de la 3 la 8 ani. În acest context, reamintim că media tarifelor vamale negociate de Republica Moldova în procesul de aderare la OMC în 2001 a fost de 8,3%, pentru produsele agricole 12% iar pentru cele industriale 3,5%.
Totodată, Rusia va aplica contingente tarifare la import în limita cărora taxa vamală pentru produse precum carnea de vită, porc, pasăre va fi micşorată considerabil de la 55% la 15%, de la 65% la 0% şi de la 80% la 25% respectiv.
Cu toate acestea există unele provocări pentru producătorii autohtoni exportatori de mărfuri pe piaţa Federaţiei Ruse. Aceştia se vor confrunta cu o concurenţă acerbă cu produsele originare din UE la raport preţ-calitate. Dacă la moment Acordul de Comerţ Liber RM-FR permite accesul produselor moldoveneşti la un preţ mai mic decât produsele originare din alte ţări generat de valoarea taxelor vamale aplicate în regim general, după aderarea FR la OMC marja de interes sau operare pentru producătorii autohtoni se va reduce considerabil.
În ceea ce priveşte accesul pe piaţă a serviciilor Federaţia Rusă şi-a luat angajamente specifice, în 11 sectoare şi 116 sub-sectoare. Ca de exemplu limitarea capital străin (49%) în domeniul telecomunicaţiilor care urmează a fi eliminat după patru ani de la aderare, limitarea capitalului străin în sistemul bancar la 50%, acceptarea activităţii companiilor cu 100% capital străin angajate în reţele de distribuţie en-gros, retail şi franchise.
Referitor la taxele la export, FR a negociat în cadrul OMC pentru 700 de linii tarifare, în particular pentru peşte, crustacee, combustibili minerali, produse petroliere, piei brute şi prelucrate, materiale lemnoase, etc. Este de notat că aceste taxe sunt aplicabile şi faţă de Republica Moldova în baza legislaţiei naţionale şi a noului Acord de Comerţ Liber în cadrul CSI semnat în noiembrie 2011.
Totodată, Rusia s-a angajat ca de la 1 iulie 2013 să aplice taxe de transport feroviar la tranzitul mărfurilor, inclusiv pentru energie, fără discriminare între agenţii economici naţionali şi străini. Adiţional, este important de menţionat că producătorii şi distribuitorii de gaze naturale în Federaţia Rusă vor opera în baza condiţiilor comerciale normale bazate pe recuperarea costurilor şi profitului. Astfel, Federaţia Rusă va continua să reglementeze preţurile de livrare consumatorilor casnici şi utilizatorilor necomerciali, bazate pe considerente de politică socială internă.
Reieşind din cele expuse, Rusia nu va putea aplica restricţii cantitative la import, precum cote, permise, cerinţele de autorizare prealabilă, licenţe şi alte restricţii care nu pot fi justificate în conformitate cu prevederile OMC.
În ceea ce priveşte acordurile comerciale preferenţiale, inclusiv şi cel în vigoare cu Republica Moldova, Rusia urmează să respecte cerinţele OMC, uniform pentru acordurile în vigoare la data aderării şi cele semnate pe viitor.
Totodată, Rusia s-a angajat să respecte prevederile Acordurilor aferente în cadrul OMC pentru următoarele domenii: masuri sanitare şi fitosanitare, bariere tehnice în calea comerţului, proprietate intelectuală, achiziţii publice.
În domeniul barierelor tehnice în calea comerţului, Federaţia Rusă va revizui în mod regulat listele produselor supuse certificării conformităţii obligatorii sau declaraţiei de conformitate, precum şi toate reglementările tehnice aplicate pe întreg teritoriul său, inclusiv şi în cadrul Uniunii Vamale şi Comunitatea Economică Euroasiatică şi va crea până la 30 iunie 2012 un organism unic naţional de acreditare.
Potrivit Ministerului Economiei, Republica Moldova a început pregătirile pentru aderare la Organizaţia Mondială a Comerţului în 1993, devenind membru cu depline puteri la 26 iunie 2001.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.11.2011Republica Molodova salută aderarea Federaţiei Ruse la Organizaţia Mondială a Comerţului
Comentarii (0)