Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
08.12.2011

Ministerul Sănătăţii se arată profund mirat ca procuratura cere anularea ordinului care permite pătrunderea pe piaţă a medicamentelor necalitative

Ministerul Sănătăţii se arată profund mirat ca procuratura cere anularea ordinului care permite pătrunderea pe piaţă a medicamentelor necalitative

Ministerul Sănătăţii se arată profund mirat de comunicatul de presă emis de către Procuratura generală, prin care se insistă  asupra anulării ordinului nr. 551 din 10.08.2010, precum şi indignat vizavi de acuzaţiile, conform cărora MS ar permite comercializarea a 210 de produse farmaceutice fără a fi efectuat contorul de către Laboratorul pentru Controlul Calităţii Medicamentelor (LCCM).


Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății,  Ordinul nr.551 al MS din 10.08.2010 a fost abrogat în data de 03.11.2010. Respectiv, nu exista temei juridic de a insista asupra anulării unui ordin care deja a fost abrogat cu mai bine de un an în urmă.

Ceea ce ţine de acuzaţia conform căreia 210 de medicamente, inclusiv unele dintre ele importate din ţări precum India, China ş.a. nu sunt obligate să treacă controlul LCCM accentuăm că: conform legislaţiei în vigoare, medicamentele fabricate în conformitate cu Regulile de Bună Practică de Fabricaţie (Good Manufacturing Practice-GMP) şi înregistrate de Agenţia Europeană a Medicamentelor (European Medicines Agency-EMA) sau în una din ţările Uniunii Europene, Norvegia şi Elveţia sau de autoritatea SUA pentru Reglementarea medicamentelor şi Alimentelor (Food and Drug Administration-FDA,USA), Canada, Japonia şi Australia se autorizează fără controlul LCCM în baza unei cereri înaintate, însoţită de documentaţia prevăzută în Ordinul nr. 344 din 18.11.2004, inclusiv Certificatul de calitate de la producător. După efectuarea expertizei acestei documentaţii şi deciziei pozitive a Comisiei Medicamentului aceste medicamente ajung pe piaţa naţională.

Astfel, Ministerul Sănătăţii consideră drept nejustificată verificarea adiţională a medicamentelor provenite din ţările enumerate mai sus, dat fiind faptul că ele deja au fost verificate de către cele mai vigilente sisteme de control pe plan internaţional. Respectiv, verificarea lor suplimentară în Republica Moldova reprezintă o dublare şi creează doar disconfort consumatorilor. Iar produsele din ţări precum China,Vietnam, Siria nu intră în această categorie preferenţială şi, evident, sunt obligate să treacă verificarea LCCM.

Adiţional, în cadrul Ministerului Sănătăţii activează un Grup de Lucru care are drept scop perfecţionarea continuă a cadrului legislativ naţional spre ameliorarea procesului de asigurare a pieţei farmaceutice autohtone cu medicamente accesibile, calitative şi inofensive.

Notă: Informaţii suplimentare pot fi găsite în documentele legislative în vigoare. Astfel, menţionăm, că în prezent procedura de autorizare de punere pe piaţa Republicii Moldova a medicamentelor şi altor produse farmaceutice şi parafarmaceutice este reglementată prin Legea nr.60 din 01.04.2011 şi Ordinul MS nr.767 din 11.10.2011.

cuvinte-cheie:

Comentarii (4)

 

Sus