Republica Moldova va primi de la Organizaţia internaţională Comunitatea Democraţiilor asistenţă în 5 domenii prioritare: reforma justiţiei, sectorul de securitate şi apărare, descentralizarea administrativă, transparenţa actului de guvernare şi politici migraţionale. Decizia a fost luată la 7 decembrie 2011 la Washington, D.C., la prima Reuniune a Grupului de lucru americano-polonez pentru Republica Moldova în cadrul Proiectului de Asistenţă al Comunităţii Democraţiilor. Şedinţa a fost coprezidată de Tomicah Tillemann, Consilier al Secretarului de Stat al SUA, Hillary Clinton, şi Jerzy Pomianowski, Subsecretar de Stat la Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei. De asemenea, la eveniment au participat numeroşi reprezentanţi ai statelor membre ai Comunităţii Democraţiilor, precum Turcia, Slovenia, Cehia, România, Slovacia, Georgia, Letonia, Lituania, Suedia, Italia, Ungaria şi Mongolia.
Reuniunea, calificată de Consilierul Secretarului american de Stat drept "una istorică pentru Republica Moldova", a fost marcată de un interes sporit şi angajament fermdin partea partenerilor de a sprijini eforturile de transformare democratică continuă a ţării noastre. Selectarea Republicii Moldova în calitate de beneficiar al acestei iniţiative s-a datorat faptului că, în ultimii doi ani, Guvernul R. Moldova a înregistrat progrese semnificative în promovarea normelor democratice, implementarea reformelor şi consolidarea rolului societăţii civile în realizarea actului de guvernare. Aprecierea transformărilor democratice vine să să susţină concluziile recente ale Forumului Societăţii Civile al Parteneriatului Estic de la Poznan, ţara noastră fiind plasată pe primul loc în ratingul integrării europene al statelor participante în cadrul Parteneriatului Estic Adiţional, eforturile întreprinse de autorităţile moldoveneşti privind democratizarea ţării au fost recunoscute şi în Raportul pentru 2011 al organizaţiei „Freedom House", unde Republica Moldova a fost avansată cu o treaptă la nivelul 3, datorită evoluţiilor pozitive înregistrate în cooperarea autorităţilor publice cu societatea civilă, liberalizarea şi diversificarea surselor de informare în masă.
Amintim că, în urma participării Ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, la Conferinţa Ministerială a Comunităţii Democraţiilor din 1 iulie 2011 de la Vilnius, Republica Moldova a fost selectată, alături de Tunisia, drept "modele regionale de democraţie" şi incluse în proiectul de asistenţă al Comunităţii Democraţiilor denumit "Parteneriatul pentru Provocările Democratice".
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.12.2011R. Moldova va primi de la Organizaţia internaţională Comunitatea Democraţiilor asistenţă în 5 domenii prioritare
Comentarii (0)