La iniţiativa ministrului român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, miniştrii de externe din Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia au semnat o scrisoare de sprijin pentru parcursul european al Republicii Moldova. Documentul este adresat Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, comisarului european pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, Stefan Fule, comisarului european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom şi comisarului european pentru Comerţ, Karel De Gucht. Acest demers reprezintă o concretizare a mesajelor de susţinere exprimate în cadrul celei de-a cincea reuniuni a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova.
În cuprinsul scrisorii, cele opt state membre semnatare salută decizia UE de începere a negocierilor cu Republica Moldova privind Crearea Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător şi îşi exprimă sprijinul pentru lansarea efectivă a acestor negocieri cât mai curând posibil, precum şi pentru avansarea dialogului în domeniul liberalizării regimului de vize UE - Republica Moldova, în acord cu Declaraţia Comună a celui de-al doilea Summit al Parteneriatului Estic (Varşovia, 29 - 30 septembrie 2011).
Potrivit MAE român, cea de-a cincea reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (Bruxelles, 14 noiembrie 2011), prezidată de ministrul Teodor Baconschi, s-a bucurat de prezenţa reprezentanţilor tuturor statelor membre UE, a comisarului european pentru extindere Stefan Fule, precum şi a lui Miroslav Lajcak, director executiv pentru Vecinătatea Estică şi Balcanii de Vest din cadrul SEAE.
În prezenţa vice-prim ministrului, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Iurie Leancă, au fost recunoscute progresele înregistrate de Chişinău în procesul apropierii de UE. Un accent deosebit a fost pus pe stadiul pregătirii Republicii Moldova pentru lansarea negocierilor privind Acordul de Creare a Zonei de Comerţ Liber Cuprinzător şi Aprofundat (DCFTA) şi trecerea la faza a doua a Planului de Acţiune privind liberalizarea regimului de vize. Cele două dosare reprezintă priorităţile autorităţilor de la Chişinău în relaţia cu UE pentru perioada imediat următoare.