În legătură cu multiplele speculaţii din ultimul timp, cu privire la taxele de studii şi cazare în cămine, rectorii mai multor instituţii de învăţămînt superior, directori de colegii au explicat astăzi într-o conferinţă de presă modalitatea actuală de calculare a taxelor pentru studii, dar şi modalitatea de formare a taxelor de cazare în căminele studenţeşti.
Pe agenda Ministerului Educaţiei nu figurează în acest moment problema cu privire la revizuirea/majorarea taxelor pentru studii, stabilite prin modificarea la Hotărîrea de Guvern nr.196, din 2010.
Viceministrul Educaţiei, Loretta Handrabura, a declarat că mărimea taxelor de studii a fost stabilită de senatele/ colegiile instituţiilor de învăţămînt, pornind de la cheltuielile reale aferente. Astfel, taxa de studii include: cheltuieli de personal şi cheltuieli curente (întreţinere, material didactic, achiziţii de echipamente şi mijloacelor fixe necesare în procesul de instruire, reparaţii curente a locaţiilor).
Rectorii, dar şi directorii de colegii, au menţionat în cadrul conferinţei că taxele de studii, dar şi cele de cazare în cămine, sunt accesibile. Iar în cele mai multe cazuri, taxa pentru instruirea unui student dintr-o instituţie de învăţămînt din subordinea Ministerului Educaţiei, oferită din bugetul de stat, este mult mai mare decât costul contractului de studii. În 2011 statul cheltuieşte pentru instruirea unui student 15.800 de lei, iar costul contractului în instituţiile din subordinea Ministerului Educaţiei variază de la 3000 de lei şi pînă la 9000 de lei ).
În ceea ce priveşte taxa de cazare în cămin, studenţii achită doar 40% din costul real de cazare în cămin, iar 60% sunt achitate de stat. Taxa de cazare în cămine se stabileşte pornind de la cheltuielile aferente cazării. Acestea includ: cheltuieli de bază (retribuirea muncii, energie electrică, termică, gaze naturale, apă şi canalizare, salubrizare etc.), precum şi cheltuieli complementare (mobilier, accesorii, utilaj etc.). Cea mai mică taxă de cazare o achită elevii şcolii de meserii din Anenii Noi (6.32 lei pe lună), iar cea mai mare taxă o achită elevii şcolii profesionale nr.9 din Chişinău (105.50 lei pe lună). În ceea ce priveşte instituţiile de învăţământ superior, cea mai mare taxă de cazare în cămine este achitată de studenţii Universităţii de Stat din Bălţi (210 lei pe lună), iar cea mai mică – de studenţii Universităţii de Stat din Comrat (95.00 lei pe lună), informează Ministerul Educaţiei.
Trimite e-mail | Printeaza
Social
20.12.2011Taxele pentru studii şi taxele de cazare în cămin nu vor fi majorate
Comentarii (0)