„Păstrarea sistemului actual de percepere a taxei ecologice va aduce prejudicii enorme comerțului extern al Republicii Moldova”, a declarat viceministrul Economiei, Octavian Calmâc în cadrul Mesei rotunde de marţi, 27 decembrie 2011. La dialogul lansat de către Ministerul Economiei au participat Asociaţia Producătorilor de Conserve, Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Ambalaj, EFES Vitanta, Coca-Cola, precum şi reprezentanții ministerelor de resort.
Octavian Calmâc a efectuat o amplă descriere a conjuncturii internaționale formate la subiectul aplicării discriminatorii de către Republica Moldova a taxei ecologice şi sesizărilor parvenite din partea Ucrainei, Uniunea Vamală Rusia, Belarus, Kazahstan şi a Uniunii Europene. Acest fapt a motivat Guvernul Republicii Moldova de a veni cu inițiativa de a efectua modificări şi completări Legii nr.l540-XIII din 25 februarie 1998, privind plata pentru poluarea mediului.
Viceministrul Calmîc a atenţionat repetat că modificările la Legea privind plata pentru poluarea mediului, nu impune careva condiții noi şi nu obligă achitarea unor taxe ecologice mai mari decât cele aplicate pană in prezent.
Actualmente, contribuţia medie anuală a unui producător autohton la fondul ecologic constituie circa 400 mii lei. In 2010, alocările la Fondul Ecologic Naţional de la producătorii autohtoni, doar pentru emisiile de poluanţi, au insumat 16 mln. lei, iar plata înregistrată in Fondul Ecologic Naţional pentru mărfurile importate, care in procesul utilizării cauzează poluarea mediului, este de 176 mln. lei sau 15 mln. USD.
“Mai mult decât atât, Proiectul prevede reducerea normativului de plată pentru poziţia tarifară 3907 „Poliacetali, alţi polieteri şi răşini epoxidice sub forme primare; policarbonaţi, răşini alchidice, poliesteri alilici şi alţi poliesteri sub forme primare” de la 3,0% la 0,5%. Altfel zis, taxa ecologică pentru producătorii autohtoni ce importă materie primă pentru producerea ambalajului din plastic, se va reduce de 6 ori, sau de la 292,3 mii USD achitări efectuate in 2010, la 48,7 mii USD preconizate in 2012”, a zis Octavian Calmâc.
Viceministrul Economiei a subliniat că prevederile în cauză nu vor afecta acumulările la Fondul Ecologic Naţional, deoarece în lista ambalajului supus taxării ecologice la import au fost introduse poziţii tarifare noi - produsele lactate ambalate, veselă, articole din plastic, etc. Incasările acestora la Fondul ecologic va constitui circa 14 mln. lei.
Totodată, producătorii autohtoni care importă ambalaje sub formă de materie primă, iar producţia finală ambalată este ulterior exportată, vor avea posibilitatea de a-şi restitui taxa ecologică achitată în termen de cel mult 30 de zile calendaristice, din data depunerii cererii de către ei la Inspectoratul Ecologic de Stat.
“Pentru a soluţiona cu succes problema ecologică s-a convenit cu donatorii din partea Uniunii Europene susţinerea unui proiect pentru consolidarea capacităţilor în valoare de 42 mln. EURO, în vederea elaborării unui sistem de management al ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje, conform practicii internaţionale”, a informat viceministrul Economiei.
La final, viceministrul Octavian Calmâc a accentuat încă o dată că taxele ecologice nu pot fi utilizate ca instrument de apărare comercială. In cazul în care sunt afectaţi grav producătorii autohtoni de importuri masive din alte ţări, este posibilă aplicarea măsurilor de protecţie comercială - salvgardare, antidumping, compensatorii conform prevederilor legale (Legii nr.820 din 17.02.2000), informează un comunicat al Ministerului Economiei.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.12.2011Păstrarea sistemului actual de percepere a taxei ecologice va aduce prejudicii enorme comerțului extern al Republicii Moldova
Comentarii (0)