Membrii CO al Proiectului ameliorarea competitivității (CEP) au apreciat efectul benefic al liniei de credit pentru agenții economici exportatori, remarcând cererea sporită pentru resursele financiare oferite de aceasta. Creditarea s-a efectuat prin intermediul a 6 bănci comerciale, la o rată a dobânzii cu 1,5-2 puncte procentuale mai mică decât media pe piața bancară, iar termenul mediu de rambursare a împrumuturilor solicitate a fost între 3 și 8 ani. Valoarea liniei de credit este de 22,5 mln. dolari, iar valoarea medie a împrumuturilor acordate exportatorilor – de 380 de mii de dolari.
”Structura portofoliului liniei de credit sugerează că agenții economici din Moldova au nevoie anume de împrumuturi investiționale, pe o perioadă medie și lungă de timp, fapt care a determinat Consiliul de observatori al CEP să solicite donatorilor extinderea acesteia”, a declarat viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, care a prezidat ședința.
Cât ține de componenta axată pe îmbunătățirea mediului de afaceri, Proiectul a contribuit la elaborarea și aprobarea Legii ”Ghilotina-II”, includerea în procesul legislativ a Analizei impactului de reglementare (AIR) ca cerință obligatorie, instruirea a cca 700 de funcționari publici în domeniul AIR, efectuarea studiilor anuale ”Costul reglementării activității de întreprinzător” etc. În rezultat, timpul mediu alocat de managerii de companii ”pentru înfruntarea regimului de reglementare” a scăzut de la 16% în anul 2007 la 10,2% în anul 2011; numărul inspecțiilor pe companie a scăzut de la 8,7 în anul 2007, la 4,2 în anul curent.
O altă componentă a proiectului este modernizarea sistemului de infrastructură a calității, în cadrul proiectului fiind livrat și instalat echipament specializat pentru laboratoarele metrologice din R. Moldova, și sprijinit transferul de cunoștințe din alte țări. Astfel, în perioada 2006-2011 au fost adoptate în calitate de standarde naționale peste 2000 de standarde internaționale.
În același timp, cu suportul Proiectului ameliorarea competitivității 156 de agenți economici au primit cofinanțări în valoare de 50% din costul implementării proceselor de management în baza standardelor ISO. În total, 226 de companii au obținut certificate internaționale de management. Alți peste 100 de agenți economici au beneficiat de granturi pentru dezvoltarea afacerii, resurse ce sunt accesibile în continuare prin intermediul Camerei de Comerț și Industrie, pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, a planurilor de afaceri, de marketing etc.
Potrivit Ministerului Economiei, proiectul s-a desfășurat în perioada 2006-iunie 2012, iar recent a fost solicitată extinderea acestuia până la finele anului 2013. Sursele de finanțare a proiectului au fost oferite în condiții concesionale, pe o perioadă de 40 de ani și la o dobândă de 0,75% anual, cu o importantă componentă de grant.