Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.01.2012

Banca Mondială prognozează o încetinire a creșterii mondiale, ţările în curs de dezvoltare urmând a fi afectate

Banca Mondială prognozează o încetinire a creșterii mondiale, ţările în curs de dezvoltare urmând a fi afectate

Ţările în curs de dezvoltare ar trebui să se pregătească pentru viitoarele riscuri de descreștere, întrucât problemele legate de datoriile din Zona Euro şi creşterea tot mai redusă din câteva economii mari emergente estompează perspectivele de creştere globală, afirmă Banca Mondială în raportul Perspectivele Economice Globale (PEG) 2012 publicat recent.

Banca a micşorat prognozele sale de creştere pentru 2012 la 5,4% pentru ţările în curs de dezvoltare şi 1,4% pentru ţările cu venituri înalte (-0,3% pentru Zona Euro), în scădere faţă de estimările sale din iunie de 6,2% şi respectiv 2,7% (1,9% pentru Zona Euro). Creşterea globală este prognozată acum la 2,5% şi 3,1%  pentru 2012 şi 2013 respectiv.

Creşterea mai slabă este deja vizibilă în reducerea comerţului global şi a preţurilor pentru bunuri. Exporturile globale de bunuri şi servicii s-au extins ajungând la aproximativ 6,6% în 2011 (în scădere faţă de 12,4% în 2010) şi sunt preconizate să crească cu doar 4,7% în 2012. Între timp, preţurile globale pentru energie, metale şi minerale, şi produse agricole au scăzut cu 10%, 25% şi respectiv 19% faţă de punctul culminant de la începutul anului 2011. Scăderea preţurilor pentru bunuri a contribuit la reducerea inflaţiei principale în majoritatea ţărilor în curs de dezvoltare. Deşi preţurile internaţionale pentru produsele alimentare au scăzut în ultimele luni, cu 14% faţă de punctul culminant din februarie 2011, securitatea alimentară pentru săraci, inclusiv în Cornul Africii, rămâne a fi o preocupare centrală.

„Ţările în curs de dezvoltare trebuie să-şi evalueze vulnerabilităţile şi să se pregătească pentru şocurile viitoare, cât mai este timp”, a declarat Justin Yifu Lin, Economistul principal al Băncii Mondiale şi Vice-preşedintele principal pentru Economia de Dezvoltare.

Ţările în curs de dezvoltare dispun de mai puţin spaţiu fiscal şi monetar pentru măsuri de remediere comparativ cu anii 2008-2009. Prin urmare, abilitatea lor de a reacţiona ar putea fi constrânsă dacă finanţele internaţionale se epuizează şi situaţia globală se deteriorează brusc.

Pentru a se pregăti de această posibilitate, Hans Timmer, Directorul Perspectivelor de dezvoltare în Banca Mondială, a declarat: „Ţările în curs de dezvoltare urmează să pre-finanţeze deficitele bugetare, să stabilească priorităţi privind cheltuielile pentru reţelele de securitate socială şi infrastructură şi să testeze rezistenţa băncilor locale la crize”.

Deşi perspectivele în majoritatea ţărilor cu venituri mici şi medii rămân favorabile, efectele de domino ale crizei din ţările cu venituri înalte sunt simţite în întreaga lume. Ecartul dobânzii de stat în ţările în curs de dezvoltare a crescut deja în mediu cu 45 puncte de bază, iar fluxurile de capital brut spre ţările în curs de dezvoltare au scăzut brusc la 170 miliarde USD în a doua jumătate a anului 2011, comparativ cu 309 miliarde USD primite în aceiaşi perioadă în 2010.

„Înteţirea crizei nu va cruţa pe nimeni. Ratele de creştere din ţările dezvoltate şi în curs de dezvoltare ar putea scădea mai mult sau mai puţin la valoarea lor din 2008-2009” a declarat Andrew Burns, Manager pentru Macroeconomie globală şi autorul principal al raportului. „Importanţa planificării pentru situaţii imprevizibile nu poate fi accentuată îndeajuns”.

Raportul integral şi seturile de date aferente sunt disponibile la www.worldbank.org/globaloutlook.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus