Trimite e-mail | Printeaza
Social
20.01.2012

În anul 2012, în Bugetul de Stat sunt prevăzute 438 mln lei pentru plata ajutorului socia

 În anul 2012, în Bugetul de Stat sunt prevăzute 438 mln lei pentru plata ajutorului socia

Beneficiarii de ajutor social vor fi responsabilizaţi privind gestionarea banilor primiti de la stat. In acest scop autorităţile publice locale vor căpăta imputerniciri să verifice și să supravegheze familiile cum sunt gestionați bani primiti din ajutor social, şi totodata, vor putea să implice beneficiarii de această prestație în lucrările publice, a anunțat vineri, Valentina Buliga Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale și Familiei în cadrul unei emisiuni radiofonice. Aceste acţiuni au ca scop de a diminua dependenţa de stat a  familiilor vulnerabile și a le implica în activitaţile comunitare, a le încuraja să iși gasească un loc de muncă.
 
Actualmente, în RM sistemul de acordare a ajutoului social este instrument principal de politici sociale. Numărul familiilor care beneficiază de ajutor social ca masură de asistență socială din partea statului este în creștere. In jur de 72 de mii de familii cele mai sărace își completează bugetele cu acești bani.

Peste 80% din familii beneficiare de ajutor social  au în componenţa lor cel puţin un copil. Cuantumul mediu al acestei prestații pentru familiile cu copii a constituit - peste 800 lei (dintre care familii cu un copil - 685 lei, cu doi copii - 841 lei, cu trei copii și mai mult - 1115 lei, familii dintr-un membru adult cu copii - 690 lei).

În anul 2012, în Bugetul de Stat sunt prevăzute 438 mln lei pentru plata ajutorului social, informeaza un comunicat al Ministerului  Muncii, Protecţiei Sociale și Familiei.

În Republica Moldova Ajutorul Social  se acordă în baza Legii cu privire la ajutorul social nr. 133-XVI din 13 iunie 2008, iar din ianuarie 2011 s-a introdus ajutorul pentru perioada rece a anului – prestaţie adiţională ajutorului social.
Totodată,  ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a menționat că actualmente se implementează Planul privind diminuarea plăților salariilor în plic. La etapă de elaborare sunt amendamentele la Codul Contravenţional al RM, care ar prevede introducerea de amenzi pentru patronii care plătesc salarii nedeclarate, dar posibil și pentru salariații care acceptă asemenea plăți. Fenomenul economiei tenebre este unul defectuos şi măreste deficitele bugetare, iar  în consecință nu ne permite să majorăm salariile și pensiile așa cum este în așteptare societatea, a menţionat dna Valentina Buliga.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus