În cadrul unei ședințe din cadrul Ministerului Sănătății, desfășurate în data de 23 ianuarie curent, a fost prezentat mecanismul de rambursare a spitalelor-pilot în anul 2012, în funcție de complexitatea cazurilor în baza (CASE-MIX- DRG). Ședința a fost prezidată de către Viceministrul Sănătății, Viorel Soltan cu participarea experților din cadrul proiectelor responsabile, a conducerii: Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Centrului Național de Management în Sănătate, Spitalului Clinic Republican, Centrului Național Științifico-practic Medicină Urgentă, precum și directorii spitalelor pilotate.
Scopul evenimentului a fost de a prezenta și explica reprezentanților spitalelor pilot prevederile „Regulamentului cu privire la rambursarea spitalelor în funcție de complexitatea cazurilor (DRG și CASE-MIX)”. De menționat este că, din iulie 2010, 9 spitale au fost pilotate ,cu succes, în vederea implementării din anul 2012 a unui nou sistem de plată. Aceste spitale, au fost contractate în anul curent de către CNAM, deja, conform noului sistem, urmând ca până în anul 2014 toate spitalele din țară să fie contractate conform modelului nou.
În cuvântul său de deschidere, Viceministrul Sănătății, Viorel Soltan a accentuat importanța evenimentului, menționând că implementarea noului sistem de plată în baza CASE MIX-DRG este un domeniu prioritar pentru Ministerul Sănătății și se înscrie în planul de accelerare a reformei din sistemul de sănătate.
Regulamentul sus-menționat a fost elaborat în conformitate cu prevederile legislației în vigoare și stabilește modalitatea de codificare, colectare, raportare a datelor la nivel de pacient și rambursare în legătură directă cu tipul și complexitatea cazurilor tratate de către prestatorii de servicii medicale.
Proiectul pilot care are drept scop implementarea începând cu anul 2012 a sistemului de plată al spitalelor în baza CASE MIX, DRG a fost lansat în iulie 2010 și este realizat în cadrul Proiectului Servicii de Sănătate și Asistență Socială al Ministerului Sănătății, cu suportul financiar al Băncii Mondiale. Spitalele pilotate timp de 1 an și jumătate, și în prezent contractate de către CNAM conform noului sistem de plată, sunt din localitățile: Chișinău, Bălți, Orhei, Cimișlia, Cahul.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, CASE MIX este un sistem care măsoară performanța spitalelor cu scopul recompensării inițiativelor care cresc eficiența spitalelor. Diagnostic Related Group(DRG) este cel mai bine cunoscut sistem de clasificare, care este utilizat în modelul de finanţare CASE MIX. Ca și metodă de clasificare a pacienților din spitale , sistemul DRG oferă un mijloc de a face legătura între tipul de pacienți tratați (descriși de diagnosticuri și proceduri ) și costurile necesare tratării acestor pacienți. DRG a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Yale în anii 1970. Sistemul are drept obiective: îmbunătățirea sistemului de furnizare a serviciilor de sănătate dintr-o anumită țară în termini de calitate, acces și eficiență; existența unui mecanism de monitorizare și îmbunătățire a calității serviciilor și furnizarea acestora în cele mai potrivite instituții; distribuirea obiectivă și echitabilă a resurselor limitate disponibile; existența de stimulente pentru a reduce ineficiența și risipa ; introducerea de stimulente pentru a furniza îngrijirile într-un mod mai eficient; reducerea volumului de lucru clinică și administrative a furnizorilor ; disponibilitatea informațiilor pentru management în procesul de luare a deciziilor.