Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
01.02.2012

Guvernul a redus plățile percepute pentru aplicarea apostilei în regim de urgență

Guvernul a redus plățile percepute pentru aplicarea apostilei în regim de urgență

Guvernul a aprobat azi, la propunerea Ministerului Justiției, o hotărâre prin care au fost reduse plățile percepute pentru aplicarea în regim de urgență a apostilei pe actele oficiale emise pe teritoriul Republicii Moldova, precum și stabilite noi termene de urgență.

Astfel, pe lângă taxa de 100 de lei pentru persoanele fizice, percepută de la 1 ianuarie ca taxă de stat pentru apostilarea actelor în termenul general stabilit de lege – de 10 zile, cetățenii vor putea solicita urgentarea acestei proceduri timp de 5 zile, contra unui tarif suplimentar de 50 de lei, timp de 3 zile, contra sumei de 100 de lei, sau timp de 6 ore, cu un tarif de 300 de lei. În consecință, plata pentru aplicarea apostilei cu urgentare în termen de 5 zile va însuma 150 de lei (100 de lei taxa de stat + 50 de lei pentru urgentare), în termen de 3 zile – 200 de lei (100 de lei taxa de stat + 100 de lei pentru urgentare), iar în termen de 6 ore – 400 de lei (100 de lei taxa de stat + 300 de lei pentru urgentare). Au fost, de asemenea, substanțial reduse plățile pentru urgentare percepute de la persoanele juridice. Drept urmare, persoanele fizice vor achita 250 de lei (150 de lei taxă de stat + 100 de lei taxă de urgentare) pentru eliberarea actelor apostilate în termen de 5 zile, 300 de lei (150 de lei taxă de stat + 150 de lei taxă de urgentare) pentru eliberarea actelor în 3 zile și 600 de lei (150 de lei taxă de stat + 450 de lei taxă de urgentare) pentru eliberarea actelor timp de 6 ore.

Pentru comparație, până în prezent suma totală pentru aplicarea apostilei în termen maxim – de 6 ore – era de 600 de lei pentru persoanele fizice și de 1200 de lei pentru persoanele juridice.

Rațiunea stabilirii unor noi termeni de urgentare – de 5 zile, 3 zile și 6 ore, în comparație cu cei de 3 zile, 1 zi și 6 ore practicate până acum reiese, potrivit ministrului Justiției, Oleg Efrim, din nevoia asigurării unui volum adecvat de muncă pentru colaboratorii Direcției Apostilă. Altfel, în condițiile reducerii taxelor, aceștia riscă să nu mai facă față fluxului sporit de cereri și, deci, să nu poată presta servicii în termen și calitativ. În general, însă, diminuarea considerabilă a tarifelor a avut ca scop sporirea accesibilității serviciilor prestate cetățenilor de către Ministerul Justiției.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus