Viceministrul economiei, Octavian Calmâc a prezentat Comisiei Europene Planul actualizat de acţiuni pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene în vederea negocierii şi semnării Acordului de comerţ liber aprofundat şi comprehensiv cu Uniunea Europeană (DCFTA). Prezentarea a avut loc în cadrul negocierilor privind Acordul Asociere RM-UE ce au avut loc la Bruxelles, pe 9-10 februarie 2012.
Octavian Calmâc a efectuat o descriere detaliată completărilor propuse de către Ministerul Economiei a Republicii Moldova pentru actualizarea Planului în patru domenii - eliminarea barierelor tehnice în calea comerţului, domeniul sanitar şi fitosanitar, concurenţa şi sectorul financiar-bancar.
Viceministrul economiei a prezentat la negocieri și cel de al patrulea Raport privind progresele în realizarea Planului de acţiuni pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene în instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeana (ZLSAC/DCFTA). Raportul a fost efectuat pentru perioada lunilor noiembrie 2011-ianuarie 2012 și reflectă realizările Republicii Moldova în 13 domenii: infrastructura calității, măsuri sanitare și fitosanitare, facilitarea comerţului şi administrarea vamală, proprietate intelectuală, achiziţii publice şi concurenţă, etc.
Totodată, Octavian Calmâc a avut un șir de întrevederi bilaterale subiectul de bază al cărora a fost pregătirile primei runde de negocieri privind semnarea Acordului de creare a Zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător între Republica Moldova și Uniunea Europeană (DCFTA) care va avea loc la Chișinău, pe 11-19 martie 2012.
Reamintim, că pe parcursul anului 2012 sunt preconizate 4 runde de negocieri al Acordului de creare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, adiţional la negocierile purtate la acest subiect în cadrul Acordului de Asociere RM-UE.
Un alt subiect important discutat în cadrul întrevederilor a fost ajustarea nivelului de accize a ţigărilor în Republica Moldova la nivelul minim european. Varianta de compromis negociată de către părți a fost ca perioada de implementare a taxelor la nivelul celor europene să fie fixată până în anul 2025 şi cu condiţia unei abordări regionale de formare a preţului final la produse din tutun şi sincronizarea majorărilor cu ţările din regiune.
Potrivit Ministerului Economiei, Acordul de crearea a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană (ZLSAC, Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA)) presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, libera circulaţie a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare, abolirea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei RM la cea a UE. Spre deosebire de regimul comercial actual RM-UE (ATP) care este un regim unilateral acordat de UE pe un termen limitat – ZLSAC va fi un acord multilateral încheiat pe o perioadă nelimitată, oferind beneficii la export mult mai mari decât ATP şi o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.02.2012Octavian Calmâc a prezentat la Bruxelles Planul actualizat de acţiuni pentru implementarea precondiţiilor de negociere a DCFTA
Comentarii (0)